Október 5. – a világ gyalogló napja. S bár gyalogolni az év minden napján kell és érdemes, e nap célja, hogy felhívja a figyelmet a gyaloglás fontosságára. A különböző szervezetek pedig programjukban a gyalogló napból egy hónapra érvényes programot szerveznek: október a világ gyalogló hónapja. Így itt az ideje, hogy mi is foglalkozzunk ennek a mozgásformának a szükségességével, hatékonyságával.

Ennek apropóján osztom meg Veletek az általam nagyra tartott Monspart Sarolta, Saci írását, fogadjátok nyitott fülekkel:

GYALOGLÁS – minden napra testmozgás

Ki ne látná, hogy a legtöbb sportversenyeken elől jön a sok „cerka” és később érkeznek a „radírok”, majd a „duplaradírok”. Radírok azok, akik napi 24 órán át felesleges túlsúlyt cipelnek. Kiszámolta már valaki, hogy például csak 5 kg-os többlet esetén mennyit visz feleslegesen naponta?! Ugyanakkor egyes futók a „rövidebb cipőfűző könnyebb” elmélet alapján vágják a „grammokat” is a futócipő zsinórból! A felesleges zsírpárna rendszeres testedzéssel – nem gyorsan, de – csökkenthető, akár el is tüntethető.

„Duplaradíroknak” az orvos is először a gyaloglást ajánlja megfelelő, egyéni étrenddel. Ez még ma is kezdhető egy félórás sietős sétával vacsora helyett.
A jó erőnlét, a kondíció az a képesség, hogy fáradtság nélkül, jó közérzettel végezzük napi tevékenységeinket. A test erőnlétének megszerzéséhez és megtartásához rendszeres fizikai erőkifejtés, azaz testmozgás, testedzés, sportolás szükséges. Ez a testmozgás minden életkorban hasznos. Az időseknek is. A legutóbbi évek kísérletei és felmérései alapján megállapították, hogy a mérsékelt, mindennapos testmozgással – mint például a gyaloglás – is javítható a kondíció. A kevesebb energiát igénylő testmozgásra fordított hosszabb idő szinte ugyanolyan előnyökkel járhat, mint a rövidebb időtartamú, de intenzívebb testedzés. Az ülő életmódot folytató személyeknek kötelező lehetne naponta min. egy félóra gyaloglás, kertészkedés, lépcsőn járás, kerékpározás vagy például a táncolás.
Ez a kínálat nemcsak a „lustáknak” szól, hanem az állandó időhiánnyal küszködőknek is. Munkába menni, munkából jönni vagy ebédidőben/vacsora helyett lehet gyalogolni csupán napi 30 percet. A folyamatosan időhiánnyal küszködők legtöbbször nem tudják a fontosat a kevésbé fontostól megkülönböztetni. Semmire sem jut elegendő idejük.
Mindenki tudja, hogy a rendszeres testedzés erősíti a szívet, amely így nagyobb áradatú vért továbbít a szervezetbe, s így a megnövekedett oxigénmennyiség nagyobb munkavégzésre teszi képessé tulajdonosát. A terhelést végző testrészek csontjai is erősödnek, s ezzel megelőzik, illetve lassítják a csontritkulást. De a testedzés a székrekedés megelőzésében is segíthet, csökkentheti a magas vérnyomást és a zsírszövetek tömegét. A rendszeres testedzés edzi az akaraterőt is, formálja a jellemet, s könnyíti a problémák megoldását. Ezenkívül a formás, szép, izmos női – esetenként férfi – láb figyelmet érdemlő.
A gyaloglás, mint testedzés a szabadidőben a világon ismert már 30 éve, de nálunk, Magyarországon még „új hullám”. Most szelídíti híveit, egyre többen gyalogolnak. A hetvenes években óriási robbanás volt a gyaloglás, a jogging és a futás elterjedése a világon. Az emberek milliói vették ezen testmozgással az irányt az egészség, a jó közérzet felé. Mára a robbanás „örökzölddé” vált. Hiszen a múlt század három nagyja közt említik a televíziót, a számítógépet és a joggingot (azaz a lassú futást vagy gyors gyalogjárást).
Az egyéni, megszokott életmód változtatása nehéz, de szükséges lehet. Gyakran orvosi tanácsra az utolsó pillanatban. Ne várjuk ezt meg!

Az első lépések
Kezdésnek elegendő a napi 15-20 perces járás, gyaloglás: például hazafelé a munkahelyről vagy vacsora után a környéken. Aztán nő az edzettség – ez esetben az állóképesség – és egyre hosszabb ideig végezhető ez a testmozgás. Emelkedjen folyamatos és fokozatos növekedéssel félórára a mozgás – edzés – ideje. Ez az a legrövidebb időtartam, ami már inger lehet a szervezetnek.
A járás a legegyszerűbb helyváltoztató mozgás, valamint a legolcsóbb közlekedési eszköz. A járást nem soroljuk a sportmozgásokhoz, a testedzési formákhoz. Viszont a gyaloglás, a járásnak a nagyobb sebességű változata. Mindkettőre jellemző, hogy a talajon van váltakozva egy vagy két láb a mozgás alatt. Tehát a mindennapi testedzés legkönnyebb testmozgása a gyaloglás, amelyet a járásból indítunk a féléves edzésprogramban.
Ajánlható mindenkinek, kortól függetlenül, aki hosszú évek óta nem sportol. Aki talán még testnevelésből is felmentett volt, de nem szív- és keringési betegség miatt. Aki nagyon túlsúlyos, de szeretne egészségesebben élni, többet mozogni.

24 hetes minta-edzésterv alapján kétféle sebességű gyaloglással (=járással) lehet fokozatosan és lassan növelni a terhelést és később indulni akár versenyen is.

Jelmagyarázat:
J – kényelmes tempójú járás
Gy – gyaloglás (sietős tempójú járás)
p – perc
(Gy+J) kétszer – a zárójelen belüli rész ismétlése (előfordulás: kétszer, háromszor v. négyszer)
K – kirándulás

hét 1. edzésnap 2. edzésnap 3. edzésnap
1. 20-30 p J 15 p J – 5 p Gy – 10 p J
2-3. 30 p J 15 p J – (5 p Gy + 5 p J) kétszer
4. 30 p J 15 p J – 10 p Gy – 10 p J – 5 p Gy 30 p más sportmozgás
5. 35 p J 10 p J – (10 p Gy + 5 p J) kétszer
6-7. 30 p J 10 p J – (10 p Gy + 5 p J) kétszer
8. 35 p J 10 p J – (5 p Gy +10 p J) kétszer 45 p más sportmozgás
9-10. 40 p J 10 p J – (5 p Gy + 5 p J ) háromszor
11-12. 40 p J vagy más sportmozgás 10 p J – 15 p Gy – 10 p J 11. héten 1-2 óra K
13-14. 40 p J vagy más sportmozgás 10 p J – 15 p Gy – 10 p J 14. héten 1-2 óra K
15-16. 40 p J vagy más sportmozgás 5 p Gy – 10 p J – (15 p Gy + 5 p J) kétszer
17-18. 40 p J 5 p J – (10 p Gy + 5 p J) háromszor 17. héten 2-3 óra K
19. 40 p J 10 p J – (15 p Gy + 5 p J) kétszer
20-21. 45 p J 10 p J – (20 p Gy + 5 p J) kétszer 5 p J – 30 p Gy – 5 p J
22. 50 p J 10 p J – 30 p Gy – 10 p J 60 p más sportmozgás
23. 40 p J 10 p J – (5 p Gy + 5 p J) négyszer 60 p más sportmozgás
24. 30 p J 10 p J – 45 p Gy – 5 p J

A gyaloglás

 • Gyalogolni tud mindenki.
 • Gyalogolni mindenütt lehetséges.
 • A gyaloglás bármely életkorban elkezdhető.
 • A gyaloglás olcsó sport és társas is lehet.
 • A gyaloglás az egyik legkevésbé sérülésveszélyes sportág.
 • A rendszeres gyaloglással – és megfelelő táplálkozással – csökkenthető a testsúly (természetesen futással mindez gyorsabban érhető el).
 • A gyaloglás nem más, mint a járás, csak nagyobb mozgássebességgel és éppen ezért kis technikai különbséggel, mert az elrugaszkodás és lendítés erőteljesebb izomtevékenység a gyaloglás esetén.
 • A gyaloglás során a törzs a talajhoz képest lehetőleg függőleges (eltérés lehet a talaj – homok, emelkedő, víz stb. – minősége miatt) legyen.
 • A talajfogás sarokkal és nyújtott térddel történik a versenygyaloglás sportmozgásakor, de az amatőr gyaloglóknak is ajánlott, ha a gyorsaságra törekednek.
 • A lépés az egyik láb saroktámaszával kezdődik, majd a gördítés során a sarokról a talajközepén át a lábujjpárnákra érünk és végül elrugaszkodunk a talajtól (ez a támaszkodási része a lépésnek). A lépő láb a levegőben fokozatosan előrehalad az elrugaszkodás pillanatától az újabb talajfogásig a sarokkal (ez az ún. lendítési része a lépésnek). A két alsó végtag más-más fázisban azonos mozgást végez, azaz lép.
 • A lépések két része: a támaszkodási és lendítési idő nem egészen azonosak, az utóbbi kicsit rövidebb, ezért mindig van olyan kis időegység, amikor mindkét láb a talajon van.
 • A karok mozgásai ellentétesek a lábak mozgásaival, azaz az elől lévő lábbal azonos oldalon lévő kar mozgása hátrafelé történik, míg a hátul lévő lábbal azonos oldalon lévő kar előre mozog. A gyorsabb lábmunkát erőteljesebb karmunka kíséri. A felső végtag a test mellett párhuzamosan hajlított könyökben, mint a futónál.
 • A lábfejek egyenesen, előre néznek.
  Minél gyorsabb a gyaloglás tempója, annál kisebb a lábfejek közötti távolság. / Ez télen porhóban jól ellenőrizhető

A gyaloglás sportöltözete

 • jó sportcipő (futócipő);
 • szabad mozgást biztosító és az időjárásnak megfelelő sportöltözet;
 • a testtel érintkező ruházat nem műszálas, hanem pamut alapanyagú;
 • sportoláskor sem ajánlott semmilyen szoros ruhanemű.

Edzéselvek kezdő gyaloglóknak

 • Szükséges a testedzés, hogy mindenki egészségesen, jó közérzettel töltse napjait.
 • Célszerű a heti 3 edzés, de néha kettő is elég. Lehetőleg ne legyenek egymás utáni napokon.
 • A bemelegítés és a levezetés lassú járás a kezdőknél. Utána érdemes 5-10 percig nyújtó, lazító gyakorlatokat végezni.
 • Társsal – családtag, barát, munkatárs – könnyebb rendszeresen mozogni. Általában a gyengébb sportoló határozza meg a közös sebességet. Az edzés ne legyen versengés az edzőtársak között!
 • Az első hónapokban sportoló lassan gyalogoljon többet, mint gyorsabban kevesebbet.
 • Az egyéni „lassú” tempó megtartását segítheti időnként a társsal való beszélgetés, az időben és nem távolságban tervezett edzésadagok vagy a pulzusmérés.
 • Az edzés alkalmanként helyettesíthető úszással, kerékpározással, túrázással, népi tánccal, intenzív gimnasztikával vagy más sportmozgással.
 • Mindenki egyénileg alakítsa magára az edzésprogramot.
 • Érdemes naplót írni vagy a naptárba bejegyezni az edzést.
 • Nyári nyaraláskor, vagy külföldi utazás során a legjobb tóparton, erdőszélen, parkokban, a természetben edzeni még reggeli előtt.
 • Az edzéstervben többször szerepel a ,,más sportmozgás”. Ez lehet például úszás, evezés, kerékpározás, kondi-torna vagy labdajáték (tenisz, strand-röplabda, kosárlabda stb.).
 • Az edzést egy-két órával étkezés után tanácsos elkezdeni. Ez is egyéni.
 • A harminc éven felüliek kezdjék a sportos életmódot orvosi vizsgálattal, még akkor is, ha egészségesnek érzik magukat!
 • Lázasan, betegen tilos a gyaloglás, a sportolás!
 • Nincs ügyetlen, „kétballábas” ember, legfeljebb akaratgyenge.
 • Nem szenvedni, hanem gyalogolni érdemes!

Monspart Sarolta