Sokan azt gondolják, mivel a gyaloglás nem tartozik a kifejezetten megerőltető mozgásformák közé, ezért nem is hatékony testedzés. Ez nem igaz! Ne becsüljük alá, mert számos előnyös hatása van, főleg, ha rendszeresen gyalogolunk.

Naponta 10 ezer lépés – kb. 5 km – ennyit kellene megtenni az egészségünk érdekében. Sajnos ez ma, amikor mindenhová autóval, busszal járunk, szinte elképzelhetetlen. Ám semmi sem lehetetlen! Egy okostelefon vagy lépésszámláló segítségével mérjék meg, mennyit mennek naponta. Ha az 5 ezret sem közelítik meg, változtassanak szokásaikon és iktassanak be esténként egy jó kis gyaloglást a napi programjukba.
Higgyék el, megéri!

Milyen pozitív hatásai vannak a rendszeres gyaloglásnak. Kutatások szerint segít csökkenteni a vércukorszintet, valamint 11 százalékkal csökkenti a vérnyomást, ezáltal mintegy 20 százalékkal annak az esélyét, hogy stroke-t kapjunk. Bizonyított, hogy ha valaki hetente ötször napi minimum fél órát, vagy többet gyalogol, annál 30 százalékkal ritkábban alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek, illetve keringési rendellenességek.

A gyaloglás megmozgatja a hasizmokat is, amivel hozzájárul a belek mozgásához, vagyis az emésztést is elősegíti. Nem véletlenül javasolják, hogy ha túl sokat eszik valaki, mozogjon egy kicsit. Ugyanakkor ez a mozgásfajta erősíti a csontokat, és akadályozza a csontsűrűség csökkenését, tehát kiváltképp ajánlott változókorban lévő hölgyeknek. Talán meglepő, de már egy kevés, közepes intenzitású mozgás is képes megnyugtatni az idegeket, és javítani a hangulatunkat. A rendszeres testmozgás – főként a természetben – segít levezetni a feszültséget és a stresszt, csökkenti az agressziót. Ha pedig társaságunk is van, még jobb – a hosszú, társas együttlépések a depressziót is segíthetek enyhíteni, hiszen a gyaloglás közben a napi gondjainkat is megbeszélhetjük a társakkal.

Forrás:feol.hu