A preventív lábtornát annak érdekében állítottam össze, hogy megmozgassuk a cipőbe kényszerített láb ellustult (túlnyúlt és elgyengült vagy éppen megrövidült) izmait. A tornasor erősítő és nyújtó hatású gyakorlatokat tartalmaz. Célja a lábfejboltozat fenntartása, megfelelő izomegyensúly kialakításával. Az egészséges lábboltozat fenntartásával megőrizhetjük a láb optimális statikáját és megelőzhetjük különböző – mindennapjaink komfortját erősen rontó – lábfej-deformitások kialakulását, illetve késleltethetjük az állapot romlását rendszeres lábtorna, talptorna végzésével. Segítségünkre lehet már elvégzett, deformitásokat korrigáló műtét eredményeinek fenntartásában is.

A torna megkezdése előtt javaslom, hogy kérd orvosod, gyógytornászod véleményét! Jelen gyakorlatsor nem helyettesíti a szükség esetén egyénre szabott gyógytorna betanítását.

A program tartalma:

  • bemelegítés
  • eszköz nélkül végezhető gyakorlatok
  • kislabdával és erősítő gumiszalaggal végezhető gyakorlatok
  • játékos gyakorlatok
  • levezetés

A lábtorna elején minden esetben végezz bemelegítő gyakorlatokat, a végén pedig a levezető gyakorlatok érdemes sorra venni. A változatosság érdekében ajánlom váltogatni az eszközös (labda és gumiszalag) és eszköz nélküli gyakorlatsort, a játékos gyakorlatok közül mazsolázz a torna végén vagy a “nincs kedvem tornázni” napokon.

Az ülésben végzett gyakorlatok egy részre állásban is kivitelezhető, ügyesebbeknek javaslom. Állásban végzett gyakorlatok esetén érdemes stabilan megkapaszkodni azoknak akik az egyensúlyukat könnyen elveszítik. Légy körültekintő a megkapaszkodásnál, amibe kapaszkodsz szilárd és felboríthatatlan legyen!

A gyakorlatok ismétlését kezdők esetében 6x javaslom, kivéve azokat a gyakorlatokat, ahol feltüntettem a helyzet megtartásának idejét. Haladók az ismétlésszámot folyamatosan 10-12x ismétlésre emelhetik. A hosszabb gyakorlatokat elég 1x elvégezni.

A gyakorlatokat külön videóban is megtalálod, keress rá a “Lábtornára”

Jó gyakorlást és könnyed lépteket kívánok!

Kovács Kriszta

Bemelegítés

Eszköz nélkül végzett gyakorlatok

Játékos és speciális feladatok

Labdával és gumikötéllel végzett feladatok

Levezető gyakorlatok