Az idősek sok mindent megtehetnek annak érdekében, hogy ne váljanak közúti baleset részesévé, közlekedjenek akár jármű vezetőjeként, utasaként, vagy éppen gyalogosként.

Az a tény, hogy a balesetek túlnyomó többsége – statisztikai adatokkal igazoltan – emberi hibára vezethető vissza, magában hordozza azt, hogy ezek a balesetek elkerülhetőek, megelőzhetőek.

Az alábbiakban a közúti közlekedés egyik legveszélyeztetettebb képviselői, az idősek részére foglaltunk össze hasznos tanácsokat, testi épségük megőrzése érdekében.

Az idősekre a mozgásszervi és egyéb megbetegedések jobban jellemzőek, koruknál fogva látásuk és hallásuk sem tökéletes. Mindezek miatt az időseknek jobban kell vigyázniuk magukra, s nekünk is – mint más közlekedőknek – jobban kell figyelnünk rájuk.

Tanácsok gyalogosan közlekedő időseknek

 • Mindenkor ügyeljenek a megfelelő észlelhetőségükre. Kerüljék a sötét tónusú ruházat viselését!
 • Láthatóságukat növeljék fényvisszaverő hatású mellénnyel, vagy egyéb reflektív eszközzel még azokon a helyeken is, ahol jogszabály erre nem kötelez (pl. korlátozott látási viszonyok mellett lakott területen belül).
 • Lehetőleg minden esetben a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen haladjanak át az úttesten. Ha erre nincs lehetőség, akkor válasszanak biztonságos, sötétben is jól megvilágított helyet az átkelésre, továbbá ne egyedül kezdjék meg az átkelést, mert tömegben nagyobb biztonságban vannak (inkább várjanak egy kis ideig).
 • Az úttest tengelyére mindig merőlegesen haladjanak, mert ekkor tartózkodnak legrövidebb ideig a veszélyes zónában.
 • Legbiztonságosabban a járdán lehet gyalogosan közlekedni, ha pedig ilyen az adott helyen nincs, akkor haladjanak az úttest szélén, a forgalommal szemben (ahol a veszélyek észlelhetősége, valamint az elhárítás lehetősége jóval nagyobb).
 • Végezetül: legyenek mindenkor tudatában az időskori közlekedési sajátosságoknak, fokozott sérülési kockázatuknak, s ennek megfelelően közlekedjenek.

Tanácsok idős járművezetőknek

 • Mindig kipihenten, megfelelő mentális és fizikai állapotban üljenek a volán mögé (fáradtan, izgatottan, éhesen, magas vérnyomás mellett stb. soha ne kockáztassanak).
 • Lehetőség szerint tervezzék meg előre az útvonalat, felkészülve az esetleges kockázatokra, elkerülve a forgalmi torlódásokat és a váratlan közlekedési szituációkat.  Ma már léteznek olyan elektronikus (számítógépes, vagy mobil telefonra letölthető, többségükben azonban idegen nyelvű) alkalmazások, melyek nem csak a legrövidebb, illetve leggyorsabb, hanem a legbiztonságosabb útvonalat kínálják fel. Az idős vezetőknek mindenképpen ez utóbbi ajánlható.
 • Csökkentsenek, illetve zárjanak ki minden olyan hatást, mely figyelmüket elvonhatja a vezetéstől. Ne hallgassanak hangosan rádiót, kerüljék a lassú, monoton zene hallgatását, lehetőség szerint ne dohányozzanak, vagy étkezzenek a gépkocsiban, s akkor is kerüljék a mobiltelefon használatát (pl. kihangosítóval), ha az éppen jogszabály szerint nem tilalmazott.
 • A tapasztalatok szerint kifejezetten előnyös, ha nem egyedül, hanem családtagjukkal, vagy barátjukkal indulnak útnak (csökken az elalvás kockázata, kevésbé riadnak meg a váratlan közlekedési szituációkban, ismeretlen helyszínen nyugodtabban viselkednek stb.).
 • Kerüljék a jármű vezetését éjjel, korlátozott látási viszonyok, továbbá kedvezőtlen útviszonyok esetén.
 • Csúcsforgalmi időszakokban, eltereléssel érintett útszakaszokon lehetőleg csak akkor közlekedjenek, ha egyéb lehetőségük nincs.
 • Tartsanak nagyobb követési távolságot az előttük haladó jármű mögött még száraz burkolatú úttesten is.
 • Használják gyakrabban a tömegközlekedési eszközöket, melyek a 65 év felettiek részére térítésmentesek, és sok esetben nagyobb biztonságot nyújtanak.
 • Ha rendszeresen, vagy akár alkalmi jelleggel gyógyszert szednek, előzetesen olvassák el a csatolt betegtájékoztatót a készítménynek a vezetésre gyakorolt hatásáról. Célszerű már a gyógyszer felírásakor, vagy kiváltásakor kikérni az orvos, vagy gyógyszerész ezzel kapcsolatos véleményét.
 • Az idősek jelentős része látásproblémákkal küzd, ezért ajánlott évente szemvizsgálatra elmenni, s minden esetben szemüveget viselni, ha az a jármű vezetéséhez indokolt.
 • Végezetül: vezessenek lehetőségük szerint minél gyakrabban, mert a rutin folyamatos szinten tartásával baleseti kockázatuk jelentősen csökkenthető.

Forrás: http://www.baleset-megelozes.eu/cikk.php?id=802 (Az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottságának honlapja)