Hétvégi nordic walking oktatásomra egy házaspár “felkészülten”, botokkal érkezett. Gyakran előfordul, s az is, hogy sok esetben a hozott nordic walking botok, esetleg túrabotok nem megfelelőek.  Ilyenkor mindig pironkodom, hiszen kellemetlen nekem, ha bemutatkozás után egyből arra kérem a kedves (még) ismeretlent, hogy tegye el a hozott, esetleg frissen vásárolt botokat, hadd adjak én megfelelő nordic walking botot a technika tanulásához. Ekkor még nem értik, az óra végére már igen, hogy ezt miért kérem.

Mindig van készleten nordic walking botunk, beszerzés előtt beszéljünk, szívesen segítek!

Rövid csekklista

 • egyenes parafa markolat

 • “kesztyű” csuklópánt

 • fix hosszúságú bot

 • üvegszál-kompozit-karbon anyagú botok

 • lehetőleg penge hegy

 • bothossz kiválasztása oktató segítségével

 • alul-felül tányéros markolat

 • nem egyenes, hullámos /túrabot/ markolat

 • “U” alakú csuklópánt

 • bot anyaga alumíniumból

 • több darabból álló összecsukható bot

Irányadó mérettáblázat

testmagasság bothossz
150 cm 100 cm
155 cm 100-105 cm
160 cm 105-110 cm
165 cm 110 cm
170 cm 110-115 cm
175 cm 115-120 cm
180 cm 120 cm
185 cm 120-125 cm
190 cm 125-130 cm
195 cm 130-135 cm

Nordic walking bot – túrabot – síbot

Már akkor elhatároztam, hogy ismét írok a jó nordic walking botról. Azonban fontos hozzátennem, hogy a személyre szabott megfelelő nordic walking botot csak a technika elsajátítása után, a stabil technikai tudás birtokában tudjuk kiválasztani, közösen. Hiszen a testméretek ismerete mellett fontos tudni azt is, hogy az illető hogyan gyalogol? Kényelmesen? Sportosan? Lendületesen? A botot aktívan használja? Erőteljesen szúr le? Inkább csak stabilizál?

Nordic walking bot vásárlás nagy sportáruházakban?

Érdekes, hogy ebben a nagy sportboltok eladói sem tudnak segíteni, igazából különbséget sem tudnak tenni a nordic walking bot és túrabot között. Néhány évvel ezelőtt nagy örömömre az egyik hazai “óriás” felkért bennünket, hogy tanítsuk meg a nordic walking technikára eladóit. Sok időnk ment el az oktatás előtt a különböző botok ismertetésével. Ha nincs nagy fluktuáció, akkor néhány eladó már ért a nordic walking botokhoz ennél az óriásnál. De sajnos a náluk vásárolható botok sem megfelelőek… 🙁

Bot vásárlás nordic walking oktatás előtt?

Tehát várjunk a botvásárlással és kérjük nordic walking trénerünk tanácsát! Azonban alapismeret gyanánt röviden leírom, mit érdemes tudni a nordic walking botokról. Kezdjük talán felül, hiszen itt van az első szembeötlő különbség:

csuklópánt és markolatcsuklópánt és markolat

Milyen a nordic walking bot markolata?

A nordic walking bot markolata sima felületű, a túra vagy síbottal összehasonlítva keskenyebb. Anyaga parafa őrleményű. Vannak fekete színű puha műanyag markolatok is, azonban ezek használata kényelmetlen, tenyérhez tapadós. A markolaton nem láthatók az ujjak számára kialakított mélyedések, mert ez a túra botokat jellemzi, nincsen tányér vagy kiszélesedő felső és alsó része sem a a markolatnak.

Csuklópánt a nordic walking boton

A nordic walking botok csuklópántja első ránézésre nagyon bonyolultnak tűnik, a sok lyuk közül nem is tudjuk, hová illesszük az ujjainkat, s hogy vegyük fel a botot. Lényeges különbség, hogy a túrabotok és a síbotok “U” pánttal felszereltek, ez egy egyszerű U alakú szalag, szoros illeszkedést a

bot és a kezünk között nem biztosít, azoknál a sporteszközöknél ez nem szükséges.

Pontos illeszkedés a tenyér és a nordic walking bot között

A nordic walking bot csuklópántja mindig tépőzáras. A tépőzár nyitott állapotában egy nagyobb és egy kisebb lyukat láthatunk a csuklópánton. A nagyobb lyukba négy ujjunkat, a kisebbe pedig a hüvelykujjunkat illesszük. Ha így járunk el,  a bot markolata pontosan a tenyerünkbe kerül. A csuklópánt zárásával pontos illeszkedés lesz a tenyerünk és a nordic walking bot között. Ez a technika végrehajtásához elengedhetetlenül szükséges.

A nordic walking bot anyaga

A nordic walking bot anyaga alapján megkülönböztetünk alumínium, üvegszál, kompozit vagy karbon nordic walking botokat. Az alumínium botok nehezek és nem rugalmasak, használatukat nem javaslom. Az üvegszál, kompozit és karbon botok megfelelőek, választás jó esetben saját stílusunk, testalkatunk alapján oktatókkal egyeztetve történik.

hegy és gumitappancshegy és gumitappancs

Penge hegy – gömb hegy – gumitappancs

A nordic walking botok hegye penge vagy kerek formájú. Készülhet könnyebben kopó fémből vagy ellenálló vídiából. Én a penge hegy használatát részesítem előnyben és javaslom tanítványaimnak is. A hegyek használata természetben megfelelő. Aszfalton a minden bothoz tartozékként adott gumitappancsot használjuk. Én nem, nem szeretek aszfalton gyalogolni, s általában (bizonyos kivételektől eltekintve) tanítványaimnak sem javaslom. Sajnos ezek a gumitappancsok az ideális nordic walking technikával való haladást nem teszik lehetővé.

Nordic walking botok ideális hossza

Hogy mekkora botot válasszunk? Erre megint csak elméleti tanácsot lehet adni, a megfelelő bothossz kiválasztásához kérjük trénerünk tanácsát! Az alább közölt számok csak iránymutatóak, a testalkat, testarányok ezt módosíthatják.

testmagasság bothossz
150 cm 100 cm
155 cm 100-105 cm
160 cm 105-110 cm
165 cm 110 cm
170 cm 110-115 cm
175 cm 115-120 cm
180 cm 120 cm
185 cm 120-125 cm
190 cm 125-130 cm
195 cm 130-135 cm

Fix vagy összecsukható nordic walking bot?

Mindig fix bot használatát javaslom. Sokan gondolkodnak az összecsukható botok használatán, mivel utazás esetén könnyebben szállítható. Azonban az időnk jelentős részében nem utazunk, hanem lakhelyünk közelében használjuk nordic walking botunkat. S mivel az összecsukható botok csak nagyon ritkán készülnek kompozit vagy karbon anyagból, nehezek, rezegnek. Használatuk kompromisszumos megoldás.

Nordic walking bot tanácsadás személyesen

Mivel ismerem azt hiszem a piacon megtalálható összes nordic walking botot, ezek jó részét ki is próbáltam, a legjobb, amit tanácsolni tudok, hogy kérdezz meg, mielőtt vásárolsz. Legbiztosabban akkor tudok segíteni, ha láttam a mozgásod. Ne feledd el: a nordic walking bot nem olcsó, de csak egyszer kell megvásárolnunk. A rosszul megválasztott bottal annyiszor fogsz bosszankodni, ahányszor a kezedbe veszed. Ne a szín legyen a döntő szempont nordic walking bot vásárlásnál! Dönts bölcsen, s használd sok évig örömmel nordic walking botodat!