Magyarországon minden negyedik nő és minden ötödik férfi egyedül él a saját háztartásában – Infostart 2020. június 24.

Az egyedül élő 65 év felettiek aránya az egyéni háztartásokat vizsgálva a nők esetében 40, a férfiaknál 19 százalék volt 2019-ben az Európai Unióban – derül ki az Eurostat adataiból, amit a Napi.hu idézett. Magyarországon a nők közel 44 százaléka, mintegy 497,1 ezer fő él egyedül.

Ez a negyedik legmagasabb arány európai összevetésben. A várható élettartambeli eltérő kilátások miatt a férfiak esetében ez az arány 21 százalék, ami mintegy 150,3 ezer időst jelent.

Az EU 27 tagállamát nézve Lettországban kénytelen egyedül élni a legtöbb 65 fölötti nő, arányuk 49 százalék a vizsgált népesség körében – a bentlakásos intézményekben élőket ugyanis ennél az összesítésnél kiszűrték. Ezt követi egyaránt 45 százalékos aránnyal Szlovénia és Németország, valamint 44 százalékkal Finnország és Csehország. A lista másik végén Észtország áll, ahol mindössze 26 százalék ez az arány.

A férfiak esetében Írországban élnek a legtöbben egyedül (28 százalék), és Portugáliában a legkevesebben (10 százalék).

Egyébként az Eurostat elemzése szerint az aktív, vagyis 15 és 64 év közötti uniós polgárok 19 százaléka él egyedül, a nőknél és a férfiaknál nincs eltérés ebben. A párkapcsolatban élők aránya a nők esetében 51, a férfiaknál 48 százalék. A fennmaradó 30 és 33 százalék más felnőttekkel (például a szüleivel vagy gyerekeivel) él.

Szomorú adatok. Egyedül élni nem vidám és a kor előrehaladtával további kérdéseket is felvet:

Egyedül = magányosan?

Egyedül élsz vagy magányosan? Vagy egyedül élsz és magányosan? Kire számíthatsz? Kik a társaid, a társaságod? Miért nem vagy magányos? Kire számíthatsz ha segítségre van szükséged? Te segítesz másokon? Vannak barátaid? A közeledben élnek? Tartod velük a kapcsolatot? És a családod? Mikor nyitják Rád az ajtót? Csak ha baj van vagy rendszeresen keresik Veled a kapcsolatot és gondoskodnak Rólad? És Te is keresed a társaságukat? Érdeklődsz az unokád életéről, problémáiról? Meghallgatod? Nyitottan és elfogadóan?

Azt hiszem egész életünk során úgy kell alakítanunk kapcsolatainkat, hogy mindig legyen olyan akire számíthatunk és persze – kölcsönösségi alapon – mások is számíthassanak a mi segítségünkre. Nem is gondolnád hogy ez a kölcsönösség mennyire fontos. Attól, hogy Te segítséget tudsz adni másoknak, erősebbnek és önállóbbnak fogod magad érezni, fizikailag vagy lelkileg. Mindenki tud segíteni másokon, akkor is ha fizikailag nem ő a legerősebb. Lehet ez a segítség csupán egy kedves mosoly, mely bearanyozza a másik napját vagy egy érdeklődő kérdés, figyelem, meghallgatás. Ugye semmiből nem áll és máris adtál. Tedd meg minden nap, hiszen csak így számíthatsz Te is mások segítségére. S ha ezt megteszed, észre fogod venni, hogy nem vagy magányos, társak, kedves mosolyok, érdeklődő arcok és nyitott fülek, segítő kezek vesznek körül.

Önállóság fenntartása

Sokan és sokszor mondták már el nekem, hogy azért járnak hozzám tornázni, nordic walkingozni, sportolni és mozogni hogy fenntartsák aktivitásukat. Hogy minél tovább tudjanak ők, az “öregek” segíteni a fiatalokon, a családon, és minél később vagy soha ne jöjjön el az az idő, amikor ők szorulnak szeretteik segítségére. Ezért fontos az önállóság fenntartása, amihez nem elegendő a sportolás és az aktív életmód, kell hozzá a motiváció, az életkedv és a társak. Hogy érezd, nem vagy egyedül, más is jár ugyanebben a cipőben, van akinek könnyebben megy és van akinek rögösebb az út.

Napi ritmus, aktivitás fenntartása

Sokszor hangsúlyozom, hogy mennyire szükséges a motiváció, az életigenlés, az életöröm. Ugyanilyen lényeges a napi ritmus és hogy legyen miért felkelned. Ne maradj hálóingben, öltözz fel csinosan, akkor is ha ma senkivel nem fogsz találkozni. Igazítsd meg a hajad, tegyél fel egy szolid rúzst vagy egy kis pirosítót ha szoktál. Használd a kedvenc parfümödet hétköznap is, hidd el, ha más nem is érzi, Te jobban fogod érezni magad tőle! (Én így tettem a karantén minden napján, tudom hogy működik)

Legyen minden napra terved, oszd be az idődet és tartsd a napi ritmust. Étkezz mindig ugyanabban az időben és aludj mindig ugyanabban a ritmusban. Legyenek rituáléid, elalvás előtt és a nap bármely pontján. Ne zsúfold tele a napodat feladatokkal, minden napra jusson egy kis lazítás, szórakozás is. Ne feledd el, hogy levegőzzél minden nap, sétálj, túrázz, találkozz barátokkal a parkban az otthon négy fala helyett. Fogyaszd el az uzsonnádat vagy a reggelidet a teraszon vagy a kertben, hidd el, jobban fog esni a falat.

Változtass – ez a Te életed!

Az évek előrehaladtával fontos, hogy kis változásokat eszközölj életviteleden és élettereden egyaránt. Hiszen ez a Te életed, éld kényelmesen, komfortosan, élvezd! Fogadd el, hogy bizonyos dolgokra már nem vagy képes. Ne keseregj azon ami nem megy, hanem minden nap értékeld a szépet és a jót, örülj annak ami megy! Ami 20 éve vagy akár csak 10 éve természetes volt, és belefért a napba, ma már sok és nem bírjuk. Ez természetes, ne ess ezen kétségbe!

Tegyél apró változtatásokat otthonodon is, hogy kényelmesebb legyen, aktuális egészségi és fittségi állapotodnak megfelelő.

  • rámold át a konyhát úgy, hogy ne kelljen székre pattannod a gyakorta használt konyhai eszközökért. Sőt lehetőleg sose állj székre ha szédelgős vagy vagy nem biztos hogy stabilan talajt fogsz.
  • ha fáj a térded, intézd úgy, hogy a létező legkevesebb lépcsőt kelljen megmásznod napjában. Gyűjtsd egy helyre amit fel kell vinned és ritkábban menj az emeletre, ha megteheted.
  • Kérj segítséget és ne Te intézd a nagytakarítást, a függönyt más is le tudja szedni, fel tudja rakni.
  • A fürdőszoba a lakás egyik legveszélyesebb része. Gondold át, hogyan teheted biztonságosabbá. Szereltess fel kapaszkodókat és távolítsd el a csúszós szőnyeget. Ha megteheted, cseréld ki a kádat zuhanyzóra, ahová könnyen belépsz, esetleg szereltess kád-ajtót vagy vásárolj ülőkét a kádba a kényelmed érdekében ha ragaszkodsz a fürdőkádhoz. Inkább Te élj kényelmesen, mint hogy több maradjon az örökösöknek. Ez a Te életed! Éld minél kényelmesebben, biztonságosabban és önállóbban!

Mi van ha baj van? Kitől kérek segítséget?

Elsősorban magadra, hiszen ez a leggyorsabb segítség. A józan eszedre, a derűlátásodra és az életörömödre. Enélkül nincs miért. Aztán a szűkebb környezetedre. Alakít ki olyan viszonyt a szomszédokkal, hogy ne haragos legyen a kapcsolat hanem számíthassatok egymásra. Hiszen hol Te, hol ők fognak rászorulni a segítségre. A fiatal szomszédoknak vedd át a küldeményt a futártól, postástól hiszen Te többet otthon vagy, cserébe viszont lehet hogy bevásárolnak Neked. Vagy segítenek felcipelni a csomagodat a lépcsőházban. Tedd magad hasznossá s látni fogod mennyi segítséged van!

Kire számíthatsz még?

  • Csatlakozz lakóhelyeden szenior csapathoz, egyesülethez, természetjáró klubhoz, akikkel hasznosan és élvezetesen töltheted el a szabadidődet és akik maguk is hasonló gondolkodásúak, élethelyzetűek, mint Te vagy.
  • Keresd fel a nyugdíjas klubot, érdeklődj programjaikról!
  • Ismerd meg a helyi művelődési ház programját, beszélj a programszervezővel, aki biztosan fog ajánlani érdeklődésednek megfelelő programokat, rengeteg ingyenes programhoz is csatlakozhatsz.
  • Ha szükséges, kérj háziorvosod segítségével otthoni segítséget, akire számíthatsz a bevásárlás és egyéb teendők ellátásában is.