A fiatalság nem múlik el,
ha nem akarjuk

(Blaha Lujza)

Néhány évvel ezelőtt szenior sportegyesületem tagjaival beszélgetve előkerült a téma, hogy vajon miért járnak hozzám sportolni 60 felett tanítványaim. A mai napig fülemben cseng Magdika mondata: “Szeretnék minél tovább hasznosan élni, a családom segítségére lenni ahelyett hogy én szoruljak az ő segítségükre.”

Összefoglalta a lényeget: miért érdemes dacolni a korunkkal?

 • hogy megőrizzük önállóságunkat,
 • kitoljuk a betegségek megjelenésének időpontját,
 • hogy hasznosnak érezzük magunkat,
 • élvezzük családunk, barátaink társaságát.

Sokat tanultam tőlük, Tőletek, s ma már a szakirodalmat is bújom, hogy tovább fejlesszem azt a módszert, amit használunk mindennapjainkban az aktív, élményteli időskor megélése érdekében. S ma már azért dolgozom, hogy a megtanultakat minél többekkel megosszam, hogy ráébresszem a még nem aktív 50 felettieket is arra, hogy mi döntjük el, hogyan akarjuk élni életünk harmadik harmadát. Tarts velünk! Tegyél egészségedért, életedért!

Nem az a baj, hogy megöregszünk, hanem az, hogy sokan nem maradnak belül fiatalok.

(Oscar Wilde)

 1. MOZGÁS – Őrizd meg a fizikai aktivitásodat. Mozogj minden nap elegendőt. Ne túl sokat, amivel megterhelnéd magad és ne is túl keveset, amivel nem éred el a kellő hatást.
 2. TÁPLÁLKOZÁS – Táplálkozz optimálisan. A megfelelő minőségű és megfelelő mennyiségű tápanyagokat vidd be szervezetedbe, ne többet és ne kevesebbet.
 3. FOLYADÉK – Fogyassz elegendő folyadékot, lehetőség szerint napi 3 dl vizet 10 testsúlykilogramonként. (80 kg-os felnőtt = közel 2,5 l víz)
 4. TERMÉSZET – Keresd a természetet! Tölts el minden nap legalább egy órát a természetben!
 5. AGYTORNA – Használd az agyadat, mert amit nem használsz, tönkremegy… Keress magadnak szellemi kihívásokat, ami megtornáztatja agysejtjeidet.
 6. CÉLOK – Legyen célja, feladata minden napodnak, amiért érdemes felkelned!
 7. ÉLMÉNYEK – Élvezd az életet, keress élményeket! Valósítsd meg a még meg nem valósított vágyaidat, utazz, kalandozz, képezd magad, legyen minden napod része az öröm!
 8. KREATIVITÁS – Légy kreatív! Keress számodra vonzó művészeti tevékenységet: zenélj magad, vagy hallgass zenét, látogass el koncertre, színházba, vagy csatlakozz amatőr színjátszó körhöz, fess vagy látogass el képzőművészeti kiállításokra, nézz filmeket, stb.
 9. NYITOTTSÁG – Légy nyitott és érdeklődő.
 10. ALKALMAZKODÁS – Kerüld a stresszt. Legyél rugalmas, alkalmazkodj könnyedén a világ dolgaihoz és a változó körülményekhez.
 11. OPTIMIZMUS – Törekedj az optimizmusra, a pozitív gondolkodásra! Minden rosszban találsz egy pici jót is, keresd meg!
 12. KÖZÖSSÉG -Vedd magad körül emberekkel, társakkal, barátokkal! Keresd a közösségeket, érezd, hogy nem vagy egyedül. Tartozz valahová. Meglátod, az előző feladatokat könnyebben oldod meg társakkal.

Ha mindenkinek megfelelő  mennyiségű élelmet és testgyakorlatot tudnánk biztosítani, nem többet és nem kevesebbet a szükségesnél, megtalálnánk az egészséghez vezető helyes utat.

(Hippokratész)

Mozgás

Mozgás nélkül nincs élet. Sajnos erről sokan és sokszor megfeledkezünk. Az izmok, csontok és ízületek a mozgatórendszerünk részei. Feladatuk a test mozgatása. Amit nem használunk, az bizony menthetetlenül tönkre megy. És amit túlhasználunk, nos az is. Tehát Hippokrátesz elveit követve, a pont elegendő mozgásra van szükség. sokszor hallom, hogy “Ó, mozgok én eleget a kertben!” A hétköznapi tevékenység jó és szükséges, elvégzése elengedhetetlen, mi több az önállóság, önellátás élményét is biztosítja számunkra, azonban a mozgás fogalma alatt ennél többet értünk. Olyan rendszeres sporttevékenység végzésére, mozgásprogram követésére van szükségünk, amely segít az aktivitás, az izomerő fenntartásában és az egészség megőrzésében. rengeteg olyan mozgásforma létezik, melyet “lifetime sport”-nak nevezünk. Ez az angol fogalom olyan mozgásformákat takar, melyek egész életünkben gyakorolhatóak. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány lifetime sportot: gyaloglás, nordic walking, túrázás, úszástenisz, kerékpározás, asztalitenisz, golf, bowling, teke, vízitorna, szenior torna. Ezek a mozgásformák bármely életkorban megkezdhetőek, különösebben nehéz, esetleg nehezen elsajátítható vagy az ízületekre kimondottan nagy terhelést nyújtó technikai elemek nem jellemzőek rájuk. Választásunkat a következő tényezők befolyásolhatják:

 • kiinduló állapotunk, korábbi sérüléseink, egészségünk és fittségünk aktuális helyzete.
 • kedvünk, ízlésünk – olyat érdemes választanunk, melyhez érzünk kedvet és hajlandóak vagyunk rendszeresen gyakorolni, sőt még élvezzük is
 • hozzájutás – azaz a közvetlen lakókörnyezetemben elérhető-e a kívánt mozgásforma. Ha sokat kell utaznom ahhoz, hogy részt vegyek az órákon, edzéseken, az a rendszeres gyakorlás akadálya lesz.
 • anyagiak – megengedhetem-e magamnak hogy rendszeresen gyakoroljam?

Szerencsére olyan mozgásformák is vannak a lifetime sportok között, melyeknek nincs komoly anyagi vonzata, mi több, szinte bárhol és bármikor gyakorolhatóak. ilyen a gyaloglás, túrázás, nordic walking. Tehát félre a kifogásokkal, mozdulj!

Táplálkozás

Amit eszel, azzá leszel. Ha többet eszel, nem leszel több, csak nehezebb. 🙂

Szomorú tény, hogy az évek múltával az alap kalóriaszükségletünk csökken, kevesebb táplálékra lesz szükségünk. Ha nem figyelünk oda arra, hogy ezzel párhuzamosan egyre kevesebbet fogyasszunk, évről évre egy-két kilóval többet fog mutatni a mérleg, s 10 év alatt akár 15-20 kilóval is gyarapodhatunk. ez pedig egészségügyi problémákat fog előidézni. Szerencsére több lehetőségünk is van a súlyunk megőrzésére: először is csökkenthetjük a kalóriabevitelt, vagy pedig növelhetjük a kalória felhasználását. Hogyan tudjuk növelni? Mozgással. A mozgás többlet kalóriát éget el, így az esetleges “kilengések” kompenzálhatóak. Másrészt a rendszeresen végzett sporttevékenység hatására a testösszetételünk megváltozik: növekedni fog az izom aránya és csökkenni fog a testzsír aránya akár változatlan de csökkenő súlyon belül is. Ezt testösszetétel-méréssel ellenőrizhetjük. A megnövekedett izomtömeg jelenléte pedig emelkedni fogja az alap kalóriaszükségletünket, s így többet ehetünk – zsírpárnák kialakulása nélkül.

Eddig a táplálkozás mennyiségéről beszéltünk, de a minősége is lényeges tényező. A XXI. század átka a finomított pékárú, sajnos ezek aránya sok esetben eltúlzott a táplálkozásunkon belül. Másik nagy ellenség a cukor, édesítőszerek, édességek mértéktelen fogyasztása. Ezek előbb utóbb szintén betegségek kialakulásához vezetnek, s nem csak a cukorbetegségre kell gondolnunk, hanem táplálkozási allergiák, bélrendszer megbetegedései,  gyulladásos folyamatok is okozhatnak panaszokat. Ha mást nem teszük, teszünk, csak drasztikusan csökkentjük, minimalizáljuk vagy teljesen elhagyjuk ezen táplálékcsoport bevitelét már nagy lépést tettünk egészségünk megőrzése és az öregedési folyamatok lassítása érdekében.

“Életerőnket nem őrizhetjük meg tiszta levegő, tiszta víz, egészséges táplálék és tiszta gondolatok nélkül.”

(Gandhi)

Folyadék fogyasztás

A felnőttek szervezetének 50-65%-a víz, s már 2-3%-os változás esetén kényelmetlenül érezzük magunkat a bőrünkben. A víz a testhőmérséklet szabályozásában is fontos szerepet tölt be, de beolajozza az ízületeket is, az agy működéséhez elengedhetetlen, elősegíti az anyagcserét. Betegségmegelőző szerepe óriási: megfelelő folyadékfogyasztás hiányában hamarabb alakul ki fejfájás, vesekő, húgyúti fertőzés, székrekedés, magas vérnyomás, szívkoszorúér-megbetegedés, stroke, epekő, zöldhályog. Elegendő folyadékbevitel nélkül csökken az agy teljesítménye, a mentális képességek, romlik a hangulat. És fordítva: ezen problémák elkerülhetőek elegendő folyadék fogyasztásával.

Tehát inni kell, de nem mindegy, hogy mit és mennyit. A vese- és szívbetegek esetében a folyadékfogyasztás mértékét az orvos szabályozza, egyéb esetekben alapszabály, hogy testsúly 10 kg-onként legalább 3 dl folyadékfogyasztás szükséges naponta. Persze ezt az életmód is befolyásolja, nagyobb aktivitással, illetve nyáron több folyadék is szükséges lehet. Tehát 80 kg-os felnőtt estében 2,4 l folyadékot kell meginni napjában.

Folyadéknak leginkább a vizet, ásványvizet, cukrozatlan teát tekintjük. Az alkohol italok és rövid kávé vízhajtó hatásuk miatt nem sorolhatóak ide. Általánosan elterjedt a cukrozott üdítőitalok fogyasztása, mely nem ideális folyadékpótlás a bennük található édesítő szerek (kalórianövelés!) ízfokozók, színezékek, mesterséges aromák miatt. Lényeges, hogy a vízvesztés során (izzadás, párologtatás) nem csak vizet, hanem ásványi sókat is veszít a szervezetünk. Ezeknek a pótlása is szükséges. Extrém esetben (nagy vízvesztéssel járó betegségek, sportolás vagy nagy meleg hatására fokozott izzadás esetén) ezeket a sókat is pótolnunk kell izotóniás italokkal vagy patikában beszerezhető erre a célra ajánlott készítményekkel.

Természet

A természetre leginkább, mint hangulatjavító csodaszerre van szükségünk. Én legalábbis biztos depressziós leszek, ha napokig nem hagyom el a mégoly kedvelt otthonomat. Főleg nekünk városlakóknak van szükségünk arra, hogy a betonrengetegen túl lássunk zöldet, halljuk a falevelek susogását, a madarak csiripelését, érezzük a föld, a virágok illatát, lássuk a végtelen horizontot, a naplementét vagy éppen napkeltét, a csillagos eget, a víz csobogását, legyen az a tenger zúgása vagy egy kis patak csörgedezése. Érezzük talpunk alatt a száraz falevelek, máskor a hó ropogását, meztelen talpunk a fű simogatását vagy a tengerpart homokjának pergését, ahogy a hullámok egyre-másra kimossák alólunk a homokszemeket. Meggyőződésem és sok éves tapasztalatom mondatja, hogy a múló rosszkedv, enyhe depresszióra jobb orvosság nincs a természetnél. s ha még természetben űzhető, társakkal együtt gyakorolható sportokat választunk, úgy lesz igazán tökéletes az élmény: gondolj egy barátokkal teljesített hegyi túrára, egy kajakos vízitúrára, vagy egy vitorlás kirándulásra, könnyed kerékpártúrára. De ide sorolható a golf, mikor csodás környezetben sétálva teljesíted a pályát, vagy egy kellemes páros teniszre szabadtéri pályán. Egyesületem tagjaival számtalanszor veszünk részt ilyen programokon, s gyakorta egészítjük ki az aktív kikapcsolódást gasztronómiai élvezetekkel: tűzrakás és szalonnasütés tóparton, erdei pihenőn elfogyasztott piknik, vagy főzés bográcsban, egy télen elkészített bográcsos forraltbor vagy egy nyári grillezés mind mind feledhetetlen élmények, melyek széppé teszik az aznapot.

Agytorna

Amit nem használunk, tönkremegy. Már olvastad, igaz? Ha már elkezdtél mozogni, akkor sokat teszel a fizikumodért, azonban tornára és igénybevételre az agynak is szüksége van ahhoz, hogy a képességeink ne romoljanak, memóriánk ne csökkenjen. Állítsd minden nap kihívások elé az agyadat ahhoz, hogy megőrizd az egészséges gondolkodásodat.

Tanulj újat! A világ túl gyorsan változik ahhoz, hogy ne próbáljunk meg lépést tartani a technika, tudomány újdonságaival, s ha ezt megtesszük, menthetetlenül lemaradunk. s a XXI. század rendkívül sok hasznos és praktikus újdonságot is hozott, mely kényelmesebbé teszi az életünket, komfortosabbá, élvezetesebbé mindennapjainkat. Az internet kitágítja a világot. bármilyen tudáshoz, információhoz hozzájuthatunk gombnyomásra, használjuk ki az online világ nyújtotta lehetőségeket is! Ehhez folyamatosan képezni kell magunkat, hogy a technikai eszközök kezelésében jártasak legyünk, mert csak így juthatunk információhoz. Jelen felületünkkel is ezt szeretnénk segíteni, Rózsa rengeteg praktikus tanáccsal segíti a fejlődésedet.

Remek agytorna új mozgásformák elsajátítása is, melyet ma a demencia megelőzésében illetve késleltetésében az egyik legjobb módszernek tartanak. Keress táncklubot, tanulj meg úszni, nordic walkingozni, vagy teniszezni. Ilyenkor közvetlen kapcsolatot teremtesz a központi idegrendszer, az ingerületvezető idegek és a mozgatórendszer, izmok között. Egy új mozdulat elsajátításakor először agyban kell megértened, hogy mi a szükséges végrehajtandó mozdulat, majd ki kell adni az utasítást a “perifériáknak”, kéznek, lábnak, hogy hogyan mozduljon. Ez az összetett feladat sokkal jobban karban fog tartani, mint a keresztrejtvény-fejtés vagy a sakk, ahol csak az agyadat tornáztatod. Persze az sem elhanyagolható.

De tanulhatsz nyelvet is, rengeteg helyen hirdetnek szenior tanfolyamokat, ahol lassabb tempóban, a korosztály érdeklődési körének megfelelő tematikával segítik az új nyelv elsajátítását. Csatlakozhatsz foltvarró műhelyhez, kézimunka klubhoz, ahol a bonyolult minták megalkotásához az elvont gondolkodás elengedhetetlen.

Célok

Minden mindennel összefügg, ahogyan látjuk azt jelen pontjaink taglalásánál is. Célok nélkül nincs élet, s igaz ez idősebb korunkban is. Célok nélkül nincs értelme az életnek, nincs miért felkelni, nincs mozgatórugó a mindennapokhoz. S ilyenkor látogat el hozzánk a depresszió, mely további lelki és testi tüneteket okoz. A tünetek pedig betegségekhez vezetnek el: emésztőrendszer megbetegedései (gyomor-, nyombélfekély, vastagbélgyulladás, savtúltengés), allergiás megbetegedések (bronchiális asztma, étel intoleranciák, allergiás, gyulladásos bőrelváltozások), táplálkozási zavarok, szív- és keringési rendszer megbetegedései (magas vérnyomás,  infarktus,  verőeres elzáródásos betegségek). A következmény betegségeken keresztül pedig a depresszió az egyik leggyakoribb halál ok.

Rövid és hosszútávú célokat kell kialakítanunk, s törekednünk az elérésükre. Rövidtávú célokat kitűzhetünk magunknak minden napra: Mit szeretnék ma csinálni? Mit kellene elvégeznem estig? Ez az a napi mozgatórugó, amiért érdemes kikelnem az ágyból, felöltöznöm, rendbe hoznom magamat.

Hosszútávú célokkal életünk minden időszakában rendelkeznünk kell, ezek több évet felölelő iránymutatások saját magunk számára. Az aktív években szakmai célokat tűzhetünk ki magunk elé, melyeket szeretnénk elérni. Pénzügyi célokkal is rendelkezünk, miért dolgozok, mit szeretnék megvalósítani a keresetemből? Amikor az aktív időszak lezárul és elkezdődnek a régen várt nyugdíjas évek, újra kell tervezni az életünket, mindennapjainkat. Új célokat, új életritmust kell kialakítanunk magunk számára. Kellenek ezek a keretek, amik rendezik a hétköznapi feladatokat, a napirendet, az életritmust.

Ahogy az ember öregszik, kényszerítenie kell magát arra, hogy új álmokat találjon.

(John Travolta)

Élmények

Az élmények teszik széppé, tartalmassá az életünket, nélkülözhetetlen energiaforrások. Törekednünk kell arra, hogy minél gyakrabban részünk legyen benne, s törekednünk kell arra is, hogy megőrizzük a képességünket, mellyel észre vesszük mindenben a szépen, a pozitívat.

Sok esetben fáradtan dőlök ágyba, kicsit rosszkedvűen húzom a fejemre a paplant. De az álomba merülés előtt elgondolkodom azon, hogy mi szép és jó történt aznap velem, azon túl hogy nagyon elfárasztott a napom. S ilyenkor előjönnek az élmények. S ezek az élmények lehet, hogy csak néhány kedves szót, egy mosolyt jelentenek, de ezek azok az erőforrások, amik elűzik a rosszkedvet, s bearanyozzák a lelkünket.

Tény és való, hogy egyedül a négy fal között picivel nehezebb élményekhez jutni. Ahhoz mozdulni kell, kimenni a falak közül a természetbe, barátokkal, emberekkel találkozni, kommunikálni, mosolyogni, mert a mosolyra csak egy másik mosoly lehet a válasz. Próbáld ki, működik!

Élmény lehet egy könyv is, egy megoldott keresztrejtvény, egy szép film, egy jóízű beszélgetés, kutyasétáltatás közben találkozás a kutyás társakkal, közösségi élmények, természetben végzett mozgás, kirándulás és utazás. Ne gondolj azonban feltétlen nagy dolgokra, vedd észre az apró örömöket, mindennapi élményeket is!

És egy érdekesség: élmény a mozgás is, el sem hiszed, ha sosem próbáltad.  Mozgás hatására endorfin termelődik a szervezetben, amit hétköznapi nevén boldogsághormonnak is nevezünk. Az endorfinok az agyalapi mirigyben termelődő fehérjék. Hasonlóan működnek mint az opiátok: fájdalmat csillapítanak, és kellemes érzést idéznek elő. Az endorfin többféle, boldogságot okozó tevékenységgel megszerezhető, pl. csokoládé fogyasztás, szexuális együttlét, napsütés és a MOZGÁS!

Az öregség vidám is lehet, csak erős maradjon az ember.

(John Hoyer Updike)

Kreativitás

A kreativitás, mely ÉLMÉNY, AGYTORNA és CÉL is egyben. Az alkotás az egyik legnagyobb élményszerző tevékenység az életünkben. Egyszerű anyagból (agyag, fonál, textil, papír és ceruza) a gondolat és a képzelet teremtő erejével alkotás születik. Egyszeri és megismételhetetlen mű. Valami, amit csak én teremthetek. Valami amiben én jó vagyok, amiben kifejezem magam. Valami ami tetszik a környezetemnek, amivel elismerést válthatok ki, örömet szerezhetek másoknak. Alkothatok társakkal vagy magányosan, de a végeredmény többeknek örömére lesz.

Felnőtt életünk aktív szakaszában sok esetben kimarad az alkotás élménye, amennyiben a munkánknak nem része. Hiszen a kreatív oldalunkat sok esetben inkább a szabadidőnkben éljük meg. Aktív életünkben, amikor a munka-gyerek-háztartás háromszögben pörgünk, kevés lehetőség marad az alkotásra. Életünk második szakaszában, amikor a gyerekeink (átmenetileg) kevésbé igénylik a társaságunkat, esetleg már a munka világából is felszabadultunk, lehetőségünk van megélni azt a kreativitást, alkotási tevékenységet, amire korábban nem volt lehetőségünk.

Többeket ismerek, akik ekkor kezdtek el írni – könyveket megjelentetni, foltvarrással foglalkozni – művészi szinten, festeni – ahol az alkotásokból kiállítás nyílt, kötni és horgolni, népszerű utazási blogot vezetni. Találd meg Te is azt az alkotó tevékenységet, amely boldoggá tesz.

Csak a test öregszik, a tehetség soha.

(Alessandro Del Piero)

Nyitottság

Éveink számának szaporodásával a megszokásaink is rögzülnek. Az elveink, elképzeléseink sziklaszilárddá, megingathatatlanná válhatnak, hiszen a tapasztalataink azt mondatják, hogy ez így vagy úgy jó, s csak egy megoldás lehetséges. Az amit én gondolok. A valóság azonban annyiféle, ahányan értékeljük, s minden relatív. Nem ragaszkodhatunk makacsul az elképzeléseinkhez, mert azzal konfliktusok sorát rántjuk magunkra. Elveszíthetünk apró nézeteltérések miatt komoly, évtizedes barátságokat, megronthatunk rokoni kapcsolatokat. Sajnos be kell látnunk, hogy életünk délutánján a kapcsolataink száma megritkul. Távolra sodor bennünket az élet, rosszabb esetben el is ragad bennünket egymás mellől. Meg kell becsülnünk a meglévő kapcsolatokat, nyitottnak és befogadónak kell lennünk más elképzelések, újabb eszmék, divatirányzatok iránt. Ezzel a saját életünket könnyítjük meg, s mi leszünk elviselhetőbb, kellemesebb társaság környezetünk számára. S egy kellemes társaságra gyakrabban nyitják rá az ajtót, mint egy rigorózus vénasszonyra, vénemberre….

Alkalmazkodás

Az előbb leírtakhoz azonban az alkalmazkodás képessége elengedhetetlen. S alkalmazkodnunk kell a megváltozott életkörülményeinkhez, fittségi és egészségi állapotunkhoz is. A meglévő körülményekből kell ugyanis kihoznunk a legtöbbet. Millió beszélgetésen vagyok túl, mikor felemlegettük, hogy mikre voltunk képesek fiatalabb korunkban, ami ma már nem megy. Oké. Voltak erőben, mozgékonyságban jobb napjaink, félő, lehetnek még rosszabbak is. Ma ez van, ezt kell szeretni és élvezni.

Régen, még az előző évezredben, tinédzserként százszámra hánytam a cigánykerekeket. Nagymamám falujában az utcán cigánykerekezve közlekedtem. A szüleim Mamikával sétálva beszélgettek, Keresztanyámékhoz mentünk. Én előttük cigánykerekezve, ők nevettek kajlaságomon. Ma már Mamika és Keresztapa is fentről mosolyog. És én még meg tudom csinálni a cigánykereket, de meghúzódik tőle a combom. tehát nem cigánykerekezek. Különben sincs hozzá ilyen páratlan közönségem. Az életem ettől még boldog és teljes lehet, csak fogadjam el azt a tényt, hogy van élet cigánykerék nélkül is… 🙂

Biztosan Neked is vannak korlátaid. Fogadd el és alkalmazkodj hozzájuk. Ne fuss a busz után, majd jön másik. Vegyél csak fél dinnyét, ha az egészet fárasztó lenne hazacipelni, szánj több időt arra, amire korábban kevesebb is elég lett volna. És élvezz mindent, amit meg tudsz tenni, mert lehet pár év múlva a mai állapot után fogsz sóvárogni.

Optimizmus

Mert a pohár félig TELE VAN. Vedd észre mindenben a szépet és a jót. Sajnos életünk tragédiába torkoll, ez elkerülhetetlen. De addig sok szép és ÉLMÉNY-teli napot élhetünk meg, kellő NYITOTTSÁG-gal, ALKALMAZKODÁS-sal. Az optimizmust derűlátásként magyarítanám, a derűlátás ellentéte viszont a borúlátás, onnan pedig már nincs messze a depresszió. S ahogy azt már megtanultuk, a depresszió betegségek melegágya.

A gondolataidért felelős vagy, irányíthatod őket. Nem könnyű, de szükséges.

Nemrég beszélgettem egy wellness központban Olgival, a csinos, koránál 15 évvel fiatalabbnak tűnő, amúgy 75 körüli hölggyel. Olgi törzsvendég, rendszeresen jár úszni, szaunázni, csinos, fitt nő, fantasztikus kisugárzással. Természetesen megkérdeztem, mint mindig ilyenkor, mi a titkod?

Nem hagyom, hogy bánat, szomorúság vagy harag eluralkodjon rajtam. Bármelyik jó barátomat elvesztem, ami sajnos az én koromban megesik, három napnál tovább nem szomorkodom. Elengedem őt, hiszen neki és nekem is így a jó. Nem bánkódom az anyagi veszteségeken sem, úgysem vehetek semmit magammal. Többször betörtek hozzám, kiraboltak. Ezen egy óránál tovább nem bosszankodom.

Közösség

Az ember társas lény, véleményem szerint nem létezhetünk társak nélkül. Sajnos késő felnőtt életünkben kevés új kapcsolatunk születik , inkább lemorzsolódnak a meglévő barátok, rokonok, ismerősök. A nyugdíjba vonulással lassan elveszítjük kollégáink társaságát, akikkel azelőtt pedig milyen szoros kapcsolatban voltunk, hiszen akár napi 8-10 órát is együtt töltöttünk. A gyerekeink már saját életüket élik, dolgoznak, háztartás-munka-gyerek háromszögben futkároznak, s kevés szabadidejükből is csak egy picit tudnak ránk áldozni. Esetleg külföldön élnek, s a kapcsolattartás a skype-ra és évi 1-2 látogatásra korlátozódik. Barátaink az idők folyamán távolra sodródhattak tőlünk.

A magány az egyik legrosszabb velejárója lehet az öregedésnek, tegyünk hát ellene.

Online klubom létrehozásában ez az egyik legfontosabb motiváció, hogy segítsek azoknak, akik magukra vannak utalva, az internet és rendszeres programjaink segítségével találjanak ismét közösségere, társakra.

Amikor létrehoztam a MAKKA Szabadidősport Egyesületet és nordikozni tanítottam nyugdíjasokat, nem gondoltam arra, hogy mi lesz a legnagyobb hozadéka ennek a tevékenységnek: az aktív életmód, a mozgás megszerettetésén túl a hozzánk járók közösségre találtak nálunk. Komoly baráti kapcsolatok alakultak, ki, melyek a klubon kívül is működnek. Ezek a barátságok a hétköznapi életben közös utazások, színházba és koncertre járások, közös nordic walking formájában jelennek meg. Tagjaink a klubprogramokon kívül is tartják a kapcsolatot, beszélnek egymással telefonon, Messengeren, összejárnak. Betegség esetén segítik egymást.

S le kellett vonnom a következtetést, hogy hozzánk a sportoláson kívül és leginkább a KÖZÖSSÉG-be tartozás élményéért jönnek tagjaink. Elfogadom, hogy a sportolás a (nem káros) mellékhatás. ÉS együtt örülök minden új barátság megszületésénél, mert úgy gondolom, ennél nagyobb ÉLMÉNY nem érhet bennünket, mint új barátra lelni.

Én is kaptam egy nagyon jó barátnőt a Makkától. Kaptam nagyon sok szép kapcsolatot, akikkel szeretjük egymást, aggódunk egymásért, figyelünk egymásra, törődünk egymással, akinek érdekel a gondja és a bánata, s akikkel sokszor érzem úgy hogy nem tudok elég figyelmet és szeretetet adni pedig szeretnék.

/K/

A fiatalság nem múlik el,
ha nem akarjuk

(Blaha Lujza)