Az interneten kommunikálva esetenként meglepő szituációkkal találkozhatunk. A hálózati kommunikációt is meg kell tanulnunk. Ez egy más világ, kicsit más szabályok szerint kell viselkednünk. Fontos ismernünk és alkalmazni ezeket a szabályokat, hogy ne értsük félre a többieket és mi se kövessünk el hibákat.

Alapvetően, ha levelezünk, chatelünk valakivel, ugyanazok a szabályok érvényesek, mintha szemtől szembe állnánk egymással. Viszont nagyon fontos, hogy szemelőt tartsuk, itt nem működik a metakommunikáció, a gesztusok, a hangsúlyok. Ez veszélyes is lehet, számtalan ilyen példával találkoztam. Nagyon könnyű félreérteni a másik mondandóját, ha nem látjuk, hogy „mondja” (mosolyog? mérges? ijedt?, stb.) Ennek elkerülésében segítenek a különböző hangulatjelek (emotikon: emóció + ikon), vagy az írás módja. Pl. a csupa nagybetűvel írt szöveg olyan mintha kiabálnánk.

Mik is ezek a hangulatjelek? Angolul „smiley”-nak (mosolygó) is hívják őket, ami alapján itthon „szmájli” néven emlegetjük. Ezek tulajdonképpen nyomtatott írásjelek olyan sorozata, amely egy emberi arcot formál és általában valamilyen emberi érzelmet fejez ki. Az írásjelek adottsága miatt ezek a jelek fekvő helyzetben (jobbról nézve) ábrázolják az emberi arcot az angol eredetűek esetén (mi ezt használjuk), míg a japánban használt hangulatjelek szemből láthatóak. Vannak olyan programok, melyek automatikusan átalakítják egy képpé/ikonná ezeket a jeleket. Tulajdonképpen ide sorolhatók a kommunikációs eszközeink ikonkészletei.

Gyakrabban használt hangulatjelek:

:-), vagy : ) mosoly J :-P, vagy : P kiöltött nyelv
: D nevetés :o, vagy :O meglepődés
:-(, vagy : ( szomorúság L :* puszi
;-), vagy ; ) kacsintás :/ felemás érzésekkel küszködő
;-(,vagy ;( sírás :l semleges, bizonytalan
<3 szív, szeretlek S=/ ez van, nem lehet mit tenni
XD őrült nevetés :S nemtetszés, zavarodottság

 

Különböző élőlényeket, tárgyakat is meg lehet ilyen módon jeleníteni. Néhány példa erre is:

@};- rózsa, virág :(l) majom
~o) kávé })i({ lepke
\_/7 tea, kávé :@) malac
(_)3 sör =^..^= cica
<) pizza /(^.^)\ kiskutya
oO:)& nagymama __/\o_ úszás
~:o baba *<8{> Mikulás

 

(A billentyűk bal felső sarkában lévő jelet az adott billentyű és a „shift” egyszerre történő lenyomásával tudjuk kiírni, a jobb alsósarokban lévő jelet pedig az adott billentyű és az „alt gr” billentyű egyidejű lenyomásával.)

Tehát a smiley segítségével tudjuk a hangszínt szemléltetni, de vigyázzunk, hogy nehogy túlzásba essünk a használatával. Itt is igaz, hogy a kevesebb néha több. Ha hangsúlyozni szeretnénk valamit, aláhúzással tegyük, indokolt esetben használhatjuk a nagybetűket is.

Az elektronikus kommunikáció általános szabálya, hogy

  • csak olyan dolgokat írjunk le, amiket felvállalunk. Az internet nem felejt! Minden megnyilvánulásunk minket minősít;
  • indulatosan soha ne írjunk. Ha mi kapunk provokáló, vagy indulatoslevelet, ne válaszoljunk rá;
  • fogalmazzunk röviden;
  • reklámot csak az erre a célra kijelölt felületeken terjesszünk.

Elektronikus levelezés (email)

A hagyományos levélírás szabályai érvényesek itt is, de nem annyira formális.

Az email legvonzóbb tulajdonsága a gyorsaság, így nem illik sokáig várakoztatni a levelező partnerünket a válasszal. Ha kapunk egy hosszabb levelet, amire nem tudunk rögtön válaszolni, küldjünk egy rövid üzenetet, hogy megkaptuk a levelet, amint tudunk, válaszolunk.

Ahogy címet, telefonszámot se adunk ki harmadik személynek az illető tudta és engedélye nélkül, email címet se illik tovább adni. Amennyiben továbbítani szeretnénk valakinek a levelét, töröljük a levél fejlécét, ami tartalmazza a feladó adatait.

A „Tárgy” mezőt töltsük ki, hogy a címzett tudja miről fog szólni a levél.

Ha egy adott levélre válaszolunk, akkor az eredeti levélnél felajánlott „válasz”, vagy válasz mindenkinek” lehetőség segítségével írjunk. Így könnyebben követhető a levelezés.

Célszerű tömören, velősen fogalmazni. Csak a legszükségesebb információkra korlátozzuk mondani valónkat. A válaszban csak a szükséges mértékig ismételjük az eredeti levél tartalmát.

Nem illik reklámcélra használni a személyes levelezésünket.

Az írásos kommunikáció egy gyorsabb változata az azonnali üzenetküldés, más néven instant messeging, IM, chat. Ennek van olyan formája, mikor egy partnerrel (pl. Messenger, egyes szolgáltatók kínálnak ilyen lehetőséget oldalukon) és van olyan, amikor több partnerrel (pl. Messenger csoport, játék, előadás felülete) csevegünk. Ez egy olyan kommunikációs módszer, mely lehetővé teszi internet kapcsolaton keresztül a két, vagy több fél interaktív párbeszédét. Hasonlóak a szabályai, mint az emailnak, de itt még rövidebbek az üzenetek. Az ilyen jellegű „beszélgetés” esetén a partnernél azonnal megjelenik a képernyőn az üzenet (ha elérhető állapotban van), vagy értesítést kap, de előfordul, hogy csak az alkalmazásba belépéskor kapja meg az üzenetet, amire egyből tud válaszolni.

Ne legyünk türelmetlenek a válasz megérkeztével kapcsolatban. Nem tudhatjuk, hogy a partner éppen milyen szituációban van, tud-e azonnal reagálni. Esetenként láthatjuk a visszajelzést arról, hogy a címzett olvasta-e már az üzenetünket. Ha igen, de még nem válaszolt, várjunk türelemmel, ne kezdjünk találgatni, miért nem jön a válasz.

Általában az „enter” lenyomásával, az üzenetet el is küldjük. Tehát, jól gondoljuk meg, mit írunk és figyelmesen gépeljünk. Nem tudunk javítani. Ha az elgépelt szöveg így is érthető, nem érdemes a javítgatással bíbelődni.

Párhuzamosan több partnerrel is folytathatunk ilyen jellegű társalgást. Ekkor arra figyeljünk, hogy az üzenetek jó helyre menjenek. J Nagyon könnyű belekeveredni.

A chat-elés nehézsége, hogy nagyon elterjedt a rövidítések használata, hogy minél gyorsabb lehessen a kommunikáció. Néhány példa a gyakran használt rövidítésékből:

cs csá pill pillanat
np semmi probléma
(no problem)
fyi a tájékoztatásodra (for your information)
vki valaki k Oké
szvsz szerény véleményem szerint oks rendben
pls légyszi (please) 4u neked (for you)
h hogy 3 szabad (free)
thx/tenx/ty köszönöm hv hogy vagy?

Online közösségekben (Pl. Online MAKKA zárt facebook csoport), fórumokon történő kommunikáció

Tájékozódjunk, hogy milyen módon, milyen hangvételben, szóhasználatban, milyen szabályok szerint folyik ott a csevegés. Ehhez igazodva kapcsolódjunk be mi is. Tartsuk szem előtt, hogy itt is több emberrel kommunikálunk egyszerre.

Az ilyen fórumokon a csevegés korlátozódjon az adott témához.

Személyes adatokat ne adjunk ki és ne is kérjünk másoktól.

Tartózkodjunk a hirdetésektől, nem ezen a felületen kell üzleti előnyhöz jutni.

Rövid, lényegre törő, nyelvtanilag helyes üzeneteket posztoljunk.

Mielőtt felvetünk egy témát, tájékozódjunk, hogy nem volt-e még ilyen. Ha volt már, akkor ahhoz kapcsolódva mondjuk el véleményünket.

Minden résztvevőt tartsunk tiszteletbe, senki fölött ne ítélkezzünk.

Ha valaki becenéven, állnéven szerepel, fogadjuk el anonimitását, de legyünk óvatosak, nem mindig tudhatjuk, hogy az adott profil mögött ki van. Ez főleg a nem ellenőrzött csoportoknál jelenthet kockázatot.

Emlékezzünk, hogy sokkal többen olvasnak, mint ahányan írnak. Olyanok is olvassák, amit írunk, akiket nem ismerünk.

Ide tartozik a közösségi oldalakon (pl. facebook) való tevékenységünk is. A fentieken túlmenően érdemes a következő tanácsokat betartani:

Viselkedjünk itt is úgy, mint élőben

Ne posztoljunk minden apróságot, eseményt, ami velünk történik. Az ismerőseink nagy részét ennyire részletesen nem érdekli az életünk. Csak olyan dolgokat osszunk meg, amiről szeretnénk, ha az összes ismerősünk tudna.

Gondoljuk meg, mennyire „teregetjük ki” az életünket, esetleg olyanok is képet kaphatnak róla, akik visszaélnek vele.

Homályos, titokzatos információkat se posztoljunk, amiről nem akarunk mindenkinek részletesen beszámolni. Biztos, hogy valaki rá fog kérdezni.

Ne küldözgessünk az ismerőseinknek különböző felkéréseket játékra, sorsolásra, stb.

Bárkinek bármilyen posztját, ha szeretnénk megosztani, próbáljunk utána járni a hitelességének. Ez vonatkozik a különböző segítséget kérő felhívásokra is. Van mikor már évek óta okafogyott a dolog, de még mindig kering a neten. Ilyenkor keressünk hozzá dátumot például.

Nyilvánosan ne posztoljunk olyan képet, történetet, stb., ami valakit rosszul érinthet, vagy nem egyezik bele.

Még egy jótanács: A neten szörfözve nagyon sok érdekes és hasznos információhoz jutunk. (A böngésző programunk segítségével weboldalakat jelenítünk meg, majd az azon elhelyezett hivatkozások segítségével újabb weboldalakra jutunk el. Ezt hívjuk úgy, hogy szörfözünk az interneten.) Amire figyeljünk ennek során, hogy ma már bárki, bármit publikálhat az interneten ellenőrizhetetlenül. Sajnos ezért fenntartásokkal kezelendők az ott talált információk.