A tök (Cucurbita) őshazája Amerika. Az inkák, maják és aztékok étrendjében a bab és a kukorica mellett fontos szerepet játszott. A tök szó eredete nyelvünkben valószínűleg szláv (szlovákul tekvica, cseh nyelven tykev), s nemcsak a növényt, hanem a buta embert is így nevezték. Az „este virágzik a tök” kifejezés arra utal, hogy este kezdik szépíteni magukat a hölgyek.
A főzőtök rokonsági körébe tartozik pl. a spárgatök, a cukkini, a patisszon. A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke, de Indiában is közkedvelt táplálék. Az 1500-as években a spanyolok hozták Európába, hazánkban az 1880-as években kezdték általánosan termeszteni, míg az 1920-as évek végére a nagydobosi tök már márkanévvé vált.
A sütőtök energiatartalma (80 kcal/336 kJ/100 g) a 16,5 g/100 g-os szénhidráttartalmának köszönhetően többszöröse annak, amennyi a spárgatökre jellemző. Mindössze 1 g fehérjét tartalmaz, zsírtartalma elenyésző (0,6 g). Élelmi rostokban nem dús, ám vitaminokban annál gazdagabb. Jelentős karotin-, C-, és B-vitamin-tartalma. Kész ásványianyag-bomba: káliumot, foszfort, vasat is rejt finom belseje.
Gyógyhatást ómega-3-zsírsav-tartalma miatt főleg a tökmagnak tulajdonítanak, de a sütőtök húsának fogyasztása is kedvező. A nagy káliumtartalom a sav-bázis egyensúly fenntartásában játszik szerepet, de vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is ismert. Az antioxidánsok és a karotinoidok megkötik a szabad gyököket, szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében, a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében.
A sütőtök magja pörkölve kellemes ropogtatnivaló. Tökmagolajat elsősorban az – Ausztriában bőségesen termő – olajtökből (Cucurbita pepo) nyernek. Egy liternyi stájer tökmagolajhoz 2,5–3 kg száraz olajtökmagra van szükség, amelyet hidegen sajtolnak.
A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart. A hajdani „szegény ember csemegéjét”, amelyet Móra Ferenc kertészpecsenyének becézett, mostanában a konyhaművészet újra felfedezte. Kicsit édeskés, mégis semleges ízű, ezért bátran használhatunk hozzá sokféle fűszert. Ha levest főzünk belőle, szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér lehet az ízesítője. Köretként pürésítve, csőben vagy rozmaringgal sütve kiváló. Megállja helyet a desszertek és a lekvárok között is gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve. Forrás: https://fitoterapiakalauz.hu/10-dolog-amit-a-sutotokrol-tudni-kell/
Sütőtökös shakshuka (4 főre)*
Hozzávalók: 3 ek olívaolaj, 2 közepes db vöröshagyma, 1 közepes db piros kaliforniai paprika, 350 g sütőtök, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál római kömény, 1 teáskanál koriander, 1 csipet fahéj, chili, só, bors ízlés szerint, 800 g konzerv paradicsom (vagy friss hámozott), 4 db tojás, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg olajbogyó (elhagyható)
Elkészítés: Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, majd megpároljuk rajta a csíkokra vágott hagymát. Amikor kezd összeesni, hozzáadjuk a felcsíkozott paprikát is és egy csipet sót. Amikor a paprika megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott sütőtököt, és pár percet pároljuk. Belereszeljük a fokhagymát, beletesszük a mozsárban megtört fűszereket, és a chilit is. Néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a darabolt paradicsomot. Sózzuk-borsozzuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, és a sütőtök meg nem puhul. Ekkor négy mélyedést csinálunk a szószban, ebbe ütjük bele a tojásokat, és fedő alatt készre sütjük. Aprított petrezselyemmel és olajbogyóval tálaljuk.
A Shakshuka (másként: shakshouka, chakchouka) olyasféle (vagy olyan) étel, mint a tojásos lecsó, amibe némi kolbász is kerülhet. Izraelben éppúgy ismert, mint Törökországban, Algériában, vagy Marokkóban. Különösen télen népszerű.
Források: https://www.nosalty.hu/recept/sutotokos-shakshuka, https://foodandwine.hu/2012/05/22/shakshuka-arab-zsido-lecso-tojassal/,
Almás sütőtökleves (4 főre)
Hozzávalók: 40 dkg tisztított sütőtök, 1 nagy alma, 1 fej vöröshagyma, 1 kis gerezd fokhagyma, 2 dl tej, 1 ek. mascarpone (tejszínnel helyettesíthető), 3 dkg vaj, 1 tk curry fűszerkeverék (enyhe), tengeri só, frissen őrölt bors, friss snidling, pirított mogyoró Forrás: https://nlc.hu/gasztro/20161025/sutotok-receptgyujtemeny/
Elkészítés: Kockázzuk apróra a hagymát, kevés vajon dinszteljük meg, a végén adjuk hozzá a curryt és a zúzott fokhagymát, majd a felkockázott tököt, és a hámozott felkockázott almát. Öntsük fel fél liter vízzel, sózzuk, főzzük puhára a tököt, majd turmixoljuk le a levest, keverjük hozzá a mascarponét és a tejet. Frissen vágott snidlinggel, pirított mogyoróval tálaljuk.
Lisztmentes sütőtökmuffin 9 db-hoz
- Hozzávalók: 65 dkg tisztított sütőtök, 4 egész tojás, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 15 dkg füstölt sajt, 1 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 friss zsályalevél vagy 1 ek szárított zsálya, só, frissen őrölt bors, vaj és zsemlemorzsa a forma kenéséhez
Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A felkockázott sütőtököt sós vízben főzzük puhára, szűrjük, majd turmixoljuk össze. Az apróra vágott újhagymát dinszteljük a felkockázott szalonnával együtt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a felaprított zsályát. Süssük a szalonnát ropogósra. Keverjük el a hagymás szalonnát a tökpürével. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, ha kihűlt a keverék, keverjük hozzá az enyhén felvert tojásokat is, sózzuk, borsozzuk. Vajazzuk és zsemlemorzsával szórjuk meg egy muffintepsi 9 mélyedését, töltsük bele a tésztát, és 35-40 perc alatt süssük készre. Hagyjuk kihűlni, majd borítsuk ki a formából. Forrás: https://nlc.hu/gasztro/20161025/sutotok-receptgyujtemeny/
Sütőtök kisokos
Sütve és főzve, sósan és édesen egyaránt az őszi-téli hónapok megunhatatlan kedvence a sütőtök. Ismerd meg a vásárlásával és elkészítésével kapcsolatos legfontosabb tanácsokat!
A legismertebb sütőtökfajták
Nagydobosi: Nagy, lapított gömb alakú, erősen bordázott, szürkés héjú, többnyire 5-10 kg-ot nyomó sütőtök. Akkor szedik, amikor a dér már megcsípte. Ilyenkor a legfinomabb az íze, amely kissé édeskés. Kemény, 4-5 cm vastag narancssárga húsa minden tökös ételhez kiváló.
Kanadai, más néven sonkatök: A 2-4 kg-os, megnyúlt körte alakú, sima héjú termés húsa élénk narancssárga színű. A hazai fajtákhoz képest kevésbé karakteres, kissé vizes ízű. Jó alap leves, saláta, ivólé és főzelék készítéséhez.
Hokkaidó-tök: A Hokkaidó szigetéről elnevezett hagyma alakú, harsány narancsszínű japán fajta jellemzően kisméretű, de elérheti az 5 kg-ot. Intenzív, édes íze van, és ehető a héja. Sütésre, krémlevesnek, pürének is alkalmas, továbbá kiválóan tölthető.
Így tároljuk: Az egész termés szobahőmérsékleten 1-2 hétig tartható. Miután a héja kissé összeszáradt, egy 10-13 fokos helyiségbe, további minimum 3 hónapig tárolható. A megkezdett, majd a vágási felületén folpakkal letakarva a hűtőbe tett tököt 1 héten belül, a folpakba csomagolt tökszeleteket 3 napon belül használjuk fel.
Így fagyasszuk le nyersen: A meghámozott, tetszőlegesen feldarabolt tökbelet adagonként csomagjuk mélyhűtőtasakba/műanyag dobozba. A hámozást nem igénylő Hokkaidó-tököt feldarabolás előtt mossuk le. Ne felejtsük el ráírni a fagyasztás dátumát a csomagolásra!
Így fagyasszuk le pürésítve: A püréhez a Hokkaidó-tököt is ajánlott meghámozni. A kisebb darabokra vágott tökbelet tegyük egy 2-3 cm magasan vízzel töltött edénybe, és pároljuk puhára kb. 20 perc alatt. Turmixoljuk össze, hagyjuk kihűlni, majd bedobozolva, feldátumozva tegyük a mélyhűtőbe. Bármikor készíthető belőle egy isteni krémleves.
Eltarthatóság és kiolvasztás: Akár feldarabolva, akár pürésítve fagyasszuk le, a sütőtök 3-4 hónapig eláll a mélyhűtőben. A feldaraboltat kiolvasztás nélkül elkezdhetjük sütni. A pürét is csak addig pihentessük szobahőmérsékleten, amíg magától az edénybe csusszan a csomagolásából.
Így szárítsuk meg a tökmagot: Még frissen mossuk le róla a rostokat, csepegtessük le, és egy rétegben oszlassuk el sütőpapírral leterített vagy olajjal kikent tepsiben. Toljuk a 180-200 fokra előmelegített sütőbe 20 percre, és félidőben forgassuk át. A szárított tökmag hűvös és száraz helyen, vagy légmentesen zárható dobozban hosszú ideig tárolható.
Így készítsünk pirított tökmagot: A megpucolt tökmagot szórjuk egy száraz, tapadásmentes serpenyőbe. Közepes tűzön kezdjük el melegíteni, fakanállal folyamatosan kevergetve 3-4 percig, hogy egyenletesen pörkölődjön. Amint megérezzük az illatát, vcegyük le a tűzről és öntsük tálba, vagy a még forró serpenyőben keverjük össze pl. tengeri sóval, paprikával, esetleg karamellizáld fahéjas cukorral. A pirított tökmag egészséges nassolnivaló, kitűnő pestóba, müzlihez és granolához, továbbá sütési hozzávalóként (pl. kenyérhez, pogácsához) vagy saláták és krémlevesek gazdagítására, díszítésére.
Forrás: https://www.mindmegette.hu/9-dolog-amit-a-sutotokrol-tudnod-kell-57471/
Házi multivitaminos üdítő
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg alma, víz, 2 ek méz, 1 rúd fahéj, 2 szem szegfűszeg, 2 db narancs
Elkészítés: A sütőtököt, a sárgarépát és az almát megtisztítjuk és egy edénybe felkockázzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd hozzáadjuk a mézet és egy teatojásban a fahéjat és a szegfűszeget. Addig főzzük, amíg a tök és a sárgarépa meg nem puhul. Ezután kivesszük a fűszereket az edényből és egy botmixerrel vagy turmixgépben folyékony állagúra turmixoljuk. Hozzáfacsarjuk a narancs levét és az összekevert ivólevet üvegekbe töltjük. Forrás: https://www.mindmegette.hu/hazi-multivitaminos-udito.recept/
Sült lapocka sütőtökpürével és sült almával
Hozzávalók: 80 dkg sertéslapocka, só, bors, őrölt rozmaring, szárított kakukkfű, 15 dkg sárgarépa, fehérrépa, zeller, vegyesen, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg zsír vagy olaj, 1 tk paradicsompüré, 1 1/2 kg sütőtök, 20 dkg alma, 4 dkg vaj
Elkészítés: A lapockát gondosan megtisztítjuk, bedörzsöljük egy kevés sóval, borssal, őrölt rozmaringgal és szárított kakukkfűvel, majd 1 órán keresztül pácoljuk. A zöldségeket meghámozzuk, felszeleteljük. Serpenyőben zsiradékot forrósítunk és körbepirítjuk a húst. Ezután átszedjük egy tűzálló tálba, és rálocsoljuk a zsiradékot. A serpenyőbe öntünk 2 dl vizet, felforraljuk, és feloldjuk a leragadt pörköket. A hús mellé öntjük, hozzáadjuk a paradicsompürét és a zöldségeket. Lefedjük a tálat egy darab alufóliával, és a húst a 160 fokos sütőben 30 percig pároljuk. Közben kb. 10 percenként meglocsoljuk a lapockát a pecsenyelével, és ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot.
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk. A zöldséget egy másik tűzálló tálba rakjuk, betoljuk a sütőbe, a hús alá, és további 30 percig együtt sütjük őket. Villával ellenőrizzük, hogy a hús megpuhult-e. Akkor jó, ha könnyen át tudjuk szúrni a villával, de a rostok nem esnek szét. Ezután kiszedjük a lapockát vágódeszkára, és alufóliával lefedve egy kis ideig pihentetjük. A szaftot leszűrjük, végül a zöldségeket a sütőtökkel együtt pürésítjük.
A megmosott almát 1 cm vastag karikákra vágjuk, eltávolítjuk a magházat. Felforrósítunk vajat, és aranyszínűre sütjük rajta az almaszeleteket. Ezekkel és a zöldséges tökpürével körítve, a szafttal meglocsolva tálaljuk a felszeletelt húst.
Forrás: https://www.mindmegette.hu/sult-lapocka-sutotokpurevel-es-sult-almaval.recept/
A szöveget és a recepteket összeválogatta: Fekete Krisztina dietetikus, egészségfejlesztő
Hozzászólok