Az RMed webáruház elérhetősége:

https://www.r-med.com/

Testmagasság 168 cm felett 75 cm átmérőjű labda
Testmagasság 168 cm alatt 65 cm átmérőjű labda

Gimnasztikai labdát gyakran használjuk szenior torna órán, tanítványaim megkedvelték ezt az eszközt, ha őket kérdezem, biztos, hogy “nagylabdával” azaz gimnasztikai labdával szeretnének edzeni. A labdák ugyan először ijesztőnek tűnnek, van aki aggódik, hogy legurul róla. Ha azonban megtanulnunk azt, hogy hogyan üljünk a labdán, mit tegyünk a biztonságunk érdekében, és erre következetesen odafigyelünk, akkor különösebb veszély nem leselkedik ránk, s élvezetes mozgásos perceket tölthetünk el rajta.

Hogyan választunk labdát?

Gimnasztikai labdát a mérete és a minősége alapján választunk. Kezdjük a mérettel:

Három alapvető megközelítés van:

  • ha a testmagasságod 168 cm felett van, akkor 75 cm átmérőjű labdát válassz, ha ennél alacsonyabb vagy, a 65 cm-es labda lesz megfelelő
  • ha a felfújt labda mellé állsz kis nyújtózkodással el kell hogy érd a tetejét
  • ha a felfújt labdára ülsz a combod legalább vízszintes legyen, de nem árt, ha kicsit a térded felé lejt, azaz a csípőd magasabban van mint a térded.

Persze a ráírt mérettől nagyon eltérő méretűre is fel lehet fújni egy labdát, ezért érdemes mind a három módszert bevetni a labda kiválasztásához.  A boltban, plán ha interneten rendeled, egyetlen lehetőséged az hogy a testmagasságodnak megfelelő labdát választod ki. Amikor otthon felfújod vagy edzőteremben választasz a felfújt labdák közül, akkor már a következő két szempont lesz  számodra az irányadó.

Minőség:

Engem a mesterem arra tanított, hogy az órákra csak hasadásmentes anyagból készült labdát vigyek, ami nem durran ki, de ha véletlen ez megtörténne, akkor is szép lassan ereszt le, nincs “durrdefekt”. Ennek a feltételnek ismereteim szerint az R-Med Fit-Ball felel meg, de minden gyártót nem ismerek. Én az óráimon 6 éve használom ezt a labdát, nem történt még defekt és ez számomra lényeges. Ezeknek a labdáknak kicsit magasabb a beszerzési áruk, ma 2019.08.16-án 7500 és 8500 Ft-ért szerezhetőek be. De írok nekik, hátha kapunk kedvezményt.

További tudnivaló a labdák otthoni használatához:

  • Először mindig a könnyebben kivitelezhető, kezdők számára ajánlott gyakorlatokat, gyakorlatsorokat válaszd és csak szép lassan végezz nehezebb gyakorlatsorokat.
  • A labdák instabil eszközök, melyek hatékonyan fejlesztik az egyensúly-érzéket is, azonban óvatlan, hirtelen mozdulat esetén lehuppanhatsz róla. Ezt vedd figyelembe a gyakorlat kiválasztásánál és végrehajtásánál. Az esetleg előforduló balesetekét felelősséget nem vállalok, a mozgásanyagot saját felelősségre végzed.
  • A torna előtt nézz körül a lakásban és olyan helyet keress a gyakorlatok végzéséhez, ahol nincs a közelben semmiféle bútor, kemény tárgy, aminek nekieshetsz és megüthet.
  • Ne legyen a talpad alatt olyan szőnyeg, amely elcsúszhat.
  • Törekedj arra, hogy a talajon a talpad stabilan támaszkodjon. A zokni csúszni fog a parketten, a mezítláb csúszhat a szőnyegen is. érdemes edzőcipőben tornázni. De mindenképpen próbáld ki hogy ne csússzon a lábad!
  • Vigyázz magadra! Tornán mindig elmondom, hogy a legfontosabb feladat a labdán maradni, az összes többi huncutság. 🙂