A kertészkedés egyike a leginkább javasolt aktivitás az idősebb korosztály számára.

Tényleg előnyös ez vagy csak a képzeletünk társítja össze az idős korosztályt és a kerti munkát? Akárcsak a kártyajátékot, keresztrejtvényt… Nos, az Amerikai Egyesület Államokban végzett kutatás megkérdőjelezte ezt a sztereotípiát. Kutatást végzett a kertészet tudományáról és annak konkrét előnyeiről az idősebb felnőttek számára, különösen mivel a kertészeti terápia (a kertészkedés mint rehabilitációs eszköz) szerepe az idősek gondozásában egyre növekszik az USA-ban. Kiderült, hogy a kertészkedés nemcsak az idő eltöltésére és a szabadban tartózkodásra szolgál. Van néhány nagyon jelentős egészségügyi előnye is.

Kertészet különböző korokban

A kertek az elmúlt ezer évben számos városban a békét, nyugalmat jelentették, ideértve az ősi Babilont és Egyiptomot is. Manapság a kertek továbbra is fontosak mindennapjainkban helyük van nemcsak az otthonunk közelében, hanem a kikapcsolódásaink helyszínein ugyanúgy: a kirándulóhelyeken, üdülőhelyekben, gyógyfürdők közelében, Előnyeit általában inkább a szabadidős kikapcsolódásban és lelki feltöltődésben látjuk, nem annyira az aktivitást, munkát jelentik sokunk számára.  A 19. század végén Benjamin Rush (az amerikai pszichiátria atyja) dokumentálta a kerti munka pozitív hatásait a mentális betegségben szenvedőkre. A tanulmányok a mai napig folytatódtak, a kutatások a veteránok, a bajba jutott fiatalok és az idős népességre gyakorolt pozitív határait vizsgálta.

A kertészeti terápia előnyei

Mi jut eszembe először, amikor a kertészkedés fizikai előnyeire gondolunk? Friss levegő? Csökkent stressz? Megnövekedett mobilitás? Ezek a dolgok igazak, de meglephet néhány egyéb előnye is. A kertészeti terápia egyéb előnyei:

  • a megnövekedett csontsűrűség, 
  • a megnövekedett D-vitamin felszívódás (a szabadban a napenergián töltött idő miatt),
  • a jobb alvási ciklusok,
  • a figyelem javulása,
  • a krónikus fájdalom csökkentése
  • és az esések csökkentése.

Ez utóbbi különösen fontos, figyelembe véve a 65 év feletti népesség körében. Ami a pszichológiai előnyöket illeti, a kertészkedés és a kertészeti terápia összekapcsolódtak a depresszió enyhítésével, a szorongás csökkentésével, az egyén stabilitásérzetének növelésével és az önkontroll érzésének fokozódásával . Különösen a demenciában szenvedő betegek agresszivitása csökkent. A kutatás hatására az időseket ápoló otthonok kertészeti programokat indítottak a  gondozottak részvételével de a kertészeti kezelés előnyeit az otthonukban élők is élvezhetik.

Kertészkedés otthon

Íme néhány tipp a kertészkedés egészségügyi előnyök kiaknázásához:

  • Minél több érzéket foglalkoztatunk, annál több az előnye (látás, hallás, szaglás, tapintás, esetleg ízlelés, stb.) A színes virágzás, a különféle illatok és a különféle textúrák jó érzékszervi élményt nyújtanak, amelyek elősegítik az emlékezet, memória használatát és szinten tartását
  • Használjunk emelt ágyásokat, a kényelmesebb munkavégzés érdekében.
  • Telepítsünk néhány gyógynövényt, amelyet megszáríthatunk, főzéshez, dekorációhoz, más kézművességhez is felhasználhatsz.

És egy másik amerikai kutatás:

A kertészkedés iránti érdeklődés szinte napról napra növekszik. Ez pedig nem csak a környezetnek jó, de egy amerikai tanulmány szerint az érzelmi jólétünket is javíthatja, és boldogabbá tehet.

(A tanulmányban 370 alanyt vizsgáltak, az amerikai Minneapolis-St. Paul metropolisz övezetben. A résztvevőket arra kérték, számoljanak be az érzelmi állapotukról egy speciálisan erre a célra kifejlesztett alkalmazás, a Daynamica segítségével, miután a tanulmány programjában megadott 15 tevékenység valamelyikét végezték.)

A 370 főből 118 foglalkozott otthoni kertészkedéssel, és ők magasabb szintű érzelmi jólétről számoltak be. A résztvevők érzelmi jóléti állapotát mind a 15 tevékenység esetében különböző tényezők alapján mérték: átlagos nettóhatás, átlagos boldogság, átlagos beteljesültség érzete (mennyi értelmét látták a tevékenységnek), és milyen gyakran tapasztaltak kimagaslóan pozitív érzéseket.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kertészkedés éppen olyan boldoggá tette az embereket, mint a kerékpározás, a séta vagy az étteremben való étkezés.

A kertészkedés boldogabbá teszi a nőket, mint a férfiakat!

Azt is megállapították, hogy a kertészkedésből származó átlagos boldogság magasabb volt az alacsony jövedelműek és a nők körében. Ugyanakkor azok az emberek, akiknek virágoskert helyett veteményesük volt, szintén boldogabbak voltak.

A napfény növeli a szerotonin szintünket

Amellett, hogy boldogabbá tesz bennünket, és biztosítja az érzelmi jólétünket, a mindennapos kertészkedés 36%-kal csökkenti a demencia kockázatát is, valamint a D-vitaminhiány okozta problémákat is jelentősen csökkenti. A napfényen való tartózkodás szerotonint szabadít fel a szervezetben, ez egyfajta boldogsághormon, ami csökkenti a félelmeket, és gondoskodik róla, hogy nyugodtak és vidámak legyünk.