Zeller – sokan csak a húsleves ízesítőjeként ismerik, pedig használhatósága és haszna ennél jóval sokszínűbb. Fiatalító hatása miatt is érdemes megszeretned. Ismerkedj meg a sokoldalúan felhasználható, a diéta és egészséges táplálkozás részét képező zöldségünk másik arcával is!

Zeller történelem

A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért, a kínai gyógyászatban pedig a zeller úgy van számon tartva, mint az egyik leghatásosabb fiatalító növény. Igazán népszerűvé a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, tudva, hogy a zeller fokozza a férfiúi teljesítőképességet és a nemi vágyat. Európában a népgyógyászat is használja a zeller gyökerét afrodiziákumként, Indiában, Kínában pedig a zellermagból készítenek főzetet vagy csak egyszerűen megrágják azokat.

A középkorban a zeller vadon termő elődje, a mocsári zeller az egyik legegyszerűbb, ám leghasználatosabb gyógynövény volt. A népi hiedelmek ezernyi jó tulajdonsággal ruházták föl: úgy tartották, megelőzi a melankóliát, meghatározza a születendő gyermek nemét, jó fogfájásra. A nemesített ősi zeller három fajtának adott életet: ismerünk metélő, halványító és gumós zellert. A zellert először csak ízesítésre használták, ám idővel fontos helyet vívott ki magának a konyhában, s önálló felhasználású zöldséggé vált. Európa asztalain csak a XIX. század közepétől vált általánossá, miután Németországban jelentős nemesítésen esett át.

Bár a gyökérzöldségek osztályába tartozik, a gumó a zellernövény szárának alján kialakuló hagymaszerű képződmény. Sokáig botanikus ritkaságnak tekintették ezt a növényt, melynek számos változata van, s melynek gumója akár másfél kilót is nyomhat! Ami pedig a halványító zellert illeti, a levélnyelek húsos és ropogós, enyhén bordázott alsó részét fogyasztjuk.

Hogyan válassz?

A kemény húsú és nehéz zellergumónak kopogtatásra nem szabad kongania. Ha főzésre használjuk, személyenként 30 dkg kell belőle, ha azonban nyersen, akkor 15 dkg is elegendő.

Hogyan tárold?

A nedves konyharuhába csavart halványító zeller három-négy napig áll el a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. A héjastól tárolt zellergumó akár több mint egy hétig is eltartható ugyanott. A tisztított gumót lehetőség szerint alufóliában tároljuk, mert nylonzacskóban elszíneződhet.

Hogyan készítsd elő?

A megmosott halványító zellert (nassoláshoz) hasábokra vagy vékony szeletekre aprítjuk. A zellergumót felhasználás előtt célszerű 10 percre beáztatni, hogy megkönnyítsük a tisztítást. Miután meghámoztuk, tetszés szerint reszeljük vagy darabokra, kockákra, szeletekre vágjuk. A halványító zeller nyersen az igazi (pl. mártogatóssal), de sokféle más módon is elkészíthető mindkét fajta zeller: serpenyőben átsütve, párolva, vagy lobogó vízben megfőzve (a zellergumót megközelítőleg húsz percig kell főzni).

Hatása, gyógyhatása

  • Gazdag rostokban, nagyobb mennyiségben tartalmaz foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, A-, B-, C-, és K-vitamint és nyomelemeket.
  • A magja, a szára és a gyökere vízhajtó hatású.
  • Nagy B-vitamin tartalmának köszönhetően segíti a koncentrációt és a stresszoldást.
  • A zellerből nyert illóolajok idegrendszeri panaszok, ízületi gyulladások kezelésében használatosak.
  • Mivel a kalóriatartalma igen kicsi – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban – kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is.
  • A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megőrzéséhez is.
  • Szív- és érrendszeri problémák esetén is segítségünkre lehet, hiszen magas magnézium és kálium tartalma miatt, szabályozza a vérnyomást.

Ha felbukkan az élelmiszerekben

A 14 jelölésköteles allergén (pl. glutén, mogyoró stb.) közé tartozik a zeller is, az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete alapján. Amennyiben a családban van zellerre allergiás, minden összetevőt olvassunk el a csomagolt élelmiszereken, kiemelt figyelemmel járjunk el fűszerek, levesporok esetében, valamint éttermekben az étel rendelésekor érdeklődjünk az összetevőkről, pl. húslevesbe tradicionálisan belefőzik a zellert.

Hogyan készítsd el?

Zeller chips – Hámozzuk meg a zellert és zöldséggyalun szeleteljük vékony karikákra. Sóval, fűszersóval szórjuk meg, majd terítsük a zellerlapkákat egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Vékonyan megpermetezve olajjal, 200 fokon süssük készre.

Töltött zellerszár – 1 pohár natúr joghurtot keverjünk össze 10 dkg juhtúróval. Ízesítsük apróra vágott zellerlevéllel, sóval, borssal, pirospaprikával. A krémmel töltsük meg a halványító zellerszárakat.

Zeller ropogós – 1 nagyobb megtisztított zellergumót nagy lyukú reszelőn reszeljünk le. Keverjünk hozzá 1 tojást, 1 duci zúzott fokhagymát, sót, borsót, 1 csokor apróra vágott petrezselymet. Tegyünk hozzá 3-4 evőkanál (zabpehely)lisztet és kevés vízzel keverjük össze, hogy egy jó állagú masszát kapjunk. Formázzunk belőle pogácsákat és kevés zsiradékban süssük ropogósra. Készíthető muffin formában, sütőben sütve is.

Pikáns zellersaláta – 1 zeller gumót, 2 almát, 1 uborkát és 1 fej lila hagymát vágjunk vékony csíkokra. Fűszersóval ízesítsük. Készítsünk öntetet 1/2 citrom, 3 kanál olaj és egy ujjnyi reszelt gyömbérből. Forgassuk össze a salátával, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek.

Sült zeller – Krumpli helyett készítsük el a zeller sült változatát. Vágjuk hasábokra a zellert, fűszersóval szórjuk meg, majd terítsük szét sütőpapírral bélelt tepsiben. Permetezzük meg kevés olajjal és süssük készre.

Zeller püré – Pucoljuk meg a zellert és vágd kisebb darabokra. Kevés sós vízben pároljuk puhára. Krumplinyomon törjük át a megfőtt zellert, majd kevés tejjel és vajjal keverjük krémesre. Sózzuk, borsozzuk, kis szerecsendióval ízesítsük, ízlés szerint.

Összeválogatta: Fekete Krisztina dietetikus Források: http://www.mindmegette.hu/hatarozo/19/, http://eteltcsakokosan.hu/2016/03/01/minden-amit-a-zellerrok-tudni-kell/, https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2017/01/12/a-haloszobatitkok-foszereploje-a-zeller/, https://ripost.hu/cikk-az-egeszseg-uj-csodafegyvere-a-zeller-kilofalo-receptek