AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK (Secondhand Lions)
111 perc
Premier Magyarországon: 2004.10.12.

Dráma | Vígjáték | Családi

RENDEZŐ: Tim McCanlies
ZENE: Patrick Doyle
SZEREPLŐK: Michael Caine, Robert Duvall, Haley Joel Osment, Kelsey Grammer, Kyra Sedgwick, Emmanuelle Vaugier, Josh Lucas

Egy éve nyáron kedves meghívást kaptam egy Pest megyei településre: legyek én a vendég és beszélgetőtárs egy közösségi filmvetítésen. Mivel sem ismert embernek sem celebnek nem tartom magam, elcsodálkoztam a felkérésen, de nagy örömmel és meghatottan készültem a rendezvényre. S hogy “képbe kerüljek”, megnéztem a program filmjét, melynek már a címe kíváncsivá tett: Leharcolt oroszlánok.

Nem vagyok nagy filmrajongó, ritkák azok a nyugodt órák, mikor eljutok moziba vagy itthon a televízióban véletlen elkapok egy szórakoztató alkotást, de ez a film nagy kedvencem lett. Jó szívvel ajánlom minden korosztály számára. Igazán értékelni azt hiszem, azok fogják, akik életük második felében is úgy gondolják, ahogy azt Blaha Lujza is vallotta: A fiatalság nem múlik el, ha nem akarjuk.

A történet az 1960-as években, Texasban játszódik, ahol a saját egzisztenciájával és magánéleti boldogulásával elfoglalt édesanya a kisiskolás korú Waltert a szünidőben nagybácsikáira bízza. Garth és Hub vidéken egy farmon, lakott területtől távol magányosan, emberkerülően élnek. Nem túl vonzó vakáció ez egy kisfiú számára, főként, hogy a két öreg nem nagy barátsággal fogadja a fiút. A roskatag házban persze se tévé, se telefon, s a bácsikák puskával lőnek a mindenhol kifüggesztett tiltó táblák ellenére mégis a farmra érkezőkre, akik többnyire utazó ügynökök. A rokonokról idővel nem csak az derül ki, hogy kicsit hóbortosak, de az is hogy kalandos életet éltek s nagy szívet takar a morózus természetük. Egy nap öreg oroszlánt hoz a “postás”, melyet a nagybácsik rendeltek. Walter pedig nyomozásba kezd, vajon igaz-e a mende-monda, mely szerint az öregek bankrablásból éltek, s rengeteg pénzük van.

A film nem amerikai giccs, de telis tele van érzelemmel, egy vígjáték, mely közben életünk tragédiáját feszegeti egyben. Többet azonban nem árulhatok el, inkább megmutatom Neked is, nézzük meg együtt ezt a csodás alkotást, s beszélgessünk utána arról, hogy Neked mit mondott ez a film.

Szeretettel várom a MAKKA Klub és MAKKA Online Klub tagjait első filmvetítésünkre, melynek

időpontja: 2019. szeptember 20. 16:00
helyszíne: Klubház (1173 Bp. 517.u.25.) megközelíthet az Örs vezér tértől a 67 autóbusszal, Lázár deák utcai megállóhely
Online vetítés időpontja: szeptember 20. 16:00

Részvételi díjak:

  • MAKKA KLub: 5 pont v. 500.-Ft
    Online Klub START: 500.-Ft
  • Online Klub PRO, VIP: ingyenes
  • kísérő: 1000.- Ft